Tipuri de chei - Scule esentiale pentru acasa si pentru atelier

Tipuri de chei - Scule esentiale pentru acasa si pentru atelier

Printre cele mai importante tipuri de scule ce sunt utilizate frecvent in ateliere mecanice diverse, dar si in lucrarile din gospodarie, se pot evidentia cheile ce au ca principal scop realizarea unor conexiuni prin intermediul suruburilor si piulitelor. Cheile de diferite tipuri sunt utilizate pentru a strange sau pentru a da drumul suruburilor si piulitelor de marimi si forme variate. Majoritatea mecanismelor au in componenta zeci sau sute de astfel de piese ce se diferentiaza, in principal, prin forma si dimensiunile capului surubului si piulitei. Din aceasta cauza, mesterii amatori si profesionistii care vor sa dispuna de tot ceea ce au nevoie pentru a duce o lucrare la bun sfarsit, au nevoie de o trusa de chei cat mai diversa pentru a nu ajunge in situatia ca un singur surub ce nu poate fi desfacut sa le blocheze lucrarea. 

 

In articolul de mai jos vei afla care sunt principalele tipuri de chei si prin ce se diferentiaza ele. Prin consultarea informatiilor, vei putea sa-ti creezi o lista de echipamente esentiale (chei fixe, inelare, tubulare, reglabile, dinamometrice) care sa te ajute sa finalizezi cu succes nenumarate lucrari mecanice, precum reparatiile automobilelor, masinilor utilizate in gospodarie (masini de tuns iarba, coase mecanice, motocultoare) si chiar montarile pieselor de mobilier. 

 

Cuprins

  1. Tipurile de chei fixe

1.1. Tipuri de chei: chei deschise

1.2. Tipuri de chei: chei inelare

1.3. Tipuri de chei: chei tubulare

1.4. Tipuri de chei: chei imbus

  1. Tipurile de chei reglabile

2.1. Tipuri de chei: chei reglabile suedeze

2.2. Tipuri de chei: chei reglabile pentru teava

2.3. Tipuri de chei: chei reglabile speciale

  1. Tipuri de chei dinamometrice

 

1. Tipurile de chei fixe

Cheile fixe sunt scule a caror deschidere nu poate fi modificata si sunt realizate din aliaje de otel, ceea ce le ofera o rezistenta sporita, utila in a strange si a desface suruburi si piulite de dimensiuni diferite. Exista si scule fabricate din metale moi, ca de exemplu arama, utilizate in domenii unde nu se doreste producerea scanteilor (instalatiile de gaze). Ele pot fi cu una sau cu doua fete, ceea ce inseamna ca pot fi dotate fie cu o deschidere si cu maner, fie cu doua deschideri la fiecare capat. Deschiderile sunt si ele diverse, cum ar fi cu doua falci sau inelare. O forma speciala de cheie fixa este cea tubulara. Dimensiunile cheilor sunt exprimate in milimetri (in Europa si in Asia) si in inchi (in America). In Romania se folosesc dimensiunile in milimetri, cele mai multe echipamente de acest tip fiind situate intre 4 si 55 mm. Asadar, in cazul unei chei de 14, distanta dintre cele doua falci este de 14 mm sau de 1,4 cm. Dimensiunile cheilor sunt precizate pe maner, in apropierea capului, sub forma unei cifre ce exprima distanta in milimetri dintre falci. In cazul cheilor de tip imbus si torx, valoarea in milimetri arata distanta dintre fetele hexagonale sau distanta dintre varfurile stelate. Din aceasta cauza, cea mai buna solutie este procurarea unei truse de chei cat mai cuprinzatoare. Cel mai adesea capul cheii fixe este pozitionat inclinat fata de maner, cu 15 grade, pentru utilizarea mai usoara in spatii stramte si pentru a permite aplicarea unei forte corespunzatoare.

 

1.1. Tipuri de chei: chei deschise

Cheile deschise se prezinta sub forma unor scule ce prezinta un maner metalic, acoperit uneori cu plastic pentru o manuire mai comoda si cu una sau doua deschideri situate la capetele manerului. Prezenta celor doua deschideri permite ca aceeasi unealta sa poata fi utilizata pentru doua tipuri de suruburi si piulite. De exemplu, o cheie bilaterala va avea dimensiunea de 14 la unul dintre capete si de 16 la celalalt capat. 

 

Pentru utilizarea suruburilor si piulitelor de mari dimensiuni, se intrebuinteaza chei unilaterale, cu o singura deschidere. Acest lucru este datorat faptului ca in acest mod cheia poate fi prelungita cu o bucata de teava pentru a creste cuplul necesar strangerii si desfacerii suruburilor cu marimi de la 36 pana la 95 de mm. Acest tip de echipament este utilizat, in special, in domeniul industrial si mai putin in cel casnic. Exista si varianta cheii combinate, fixa - inelara, ce prezinta capete cu aceleasi dimensiuni, dar cu unul inchis si cu unul inelar. 

 

1.2. Tipuri de chei: chei inelare

Cheile inelare au fost realizate pentru o prindere mai fixa a suruburilor hexagonale si pentru fixarea in pozitie a cheii, mai ales daca lucrarea se face in spatii inguste, greu de accesat. Dimensiunile cheilor inelare sunt exprimate tot in milimetri, ca expresie a diametrului inelului cu care se lucreaza. 

 

Ca si cheile cu deschidere fixa, cheile inelare pot fi bilaterale, cu doua diametre diferite la cele doua capete, si unilaterale, cu o singura deschidere, solutie utilizata in special in cazul sculelor cu deschidere mare, ce se folosesc in mediul industrial. De multe ori, cheile inelare au manerul pe plan diferit fata de deschiderea inelara, pentru a se permite accesul la suruburi si piulite semiingropate. 

 

Adesea, sistemul inelar este utilizat impreuna cu sistemul clichet care permite folosirea sculei printr-o miscare inainte - inapoi, fara a mai fi nevoie sa fie scoasa cheia de pe surub. Sistemul clichet poate fi setat atat pentru strangere, cat si pentru desfacerea suruburilor si piulitelor. 

 

1.3. Tipuri de chei: chei tubulare

Cheile tubulare sunt de neinlocuit pentru strangerea si desfacerea suruburilor si piulitelor amplasate in interiorul unei piese, acolo unde piesele obisnuite nu ar putea sa ajunga. Este de mentionat faptul ca majoritatea cheilor tubulare au un singur cap de forma patrata sau hexagonala, prin intermediul caruia se prinde capul surubului. Celalalt capat are un sistem de prindere a unui maner, fie de forma unei gauri ce permite trecerea unei surubelnite, fie o deschidere patrata, ce permite conectarea cheii tubulare la un maner cu sistem clichet.

 

Exista diverse tipuri de chei tubulare, manufacturate pentru a realiza sarcini precise, ca de exemplu cheia pentru bujii ce are, de multe ori, manerul fractionat in multe parti pentru a se putea accesa piese aflate la o adancime si intr-un unghi mai complex. 

 

1.4. Tipuri de chei: chei imbus

Cheile imbus, cunoscute si sub numele de chei Allan, sunt tije metalice, de forma hexagonala, indoite in forma literei L. Imbusurile sunt destinate suruburilor cu cap ingropat, utilizate in special in domeniul mobilierului. O forma speciala de cheie imbus este cea de tip torx, diferenta fiind data de forma stelata a capului cheii si nu de forma hexagonala, ca in cazul celor de tip Allan. 

 

2. Tipurile de chei reglabile

Cheile reglabile sunt echipamente multifunctionale, ce au posibilitatea prin diverse solutii tehnice de a modifica distanta dintre cele doua falci, putand fi folosite in acest mod pentru suruburi si piulite de dimensiuni variate. Sunt cunoscute sub numele de chei suedeze, motivul fiind ca aceste chei reglabile au fost brevetate de inginerul suedez Johan Petter Johansson la sfarsitul secolului al XIX-lea. 

 

Un astfel de echipament scuteste necesitatea procurarii unei truse complete de chei fixe, insa, de cele mai multe ori, nu permite realizarea transferului de cuplu la valori comparative cu cele din prima categorie. Cheile reglabile sunt intrebuintate mai mult de catre mesterii amatori, deoarece cu o singura scula pot desface o varietate larga de suruburi. In mediul profesionist, insa, se folosesc chei reglabile pentru teava si chei speciale, pentru atelierele mecanice. 

 

2.1. Tipuri de chei: chei reglabile suedeze

Cheile reglabile suedeze, cunoscute in Romania si sub denumirea de chei franceze, sunt echipamente multifunctionale, a caror distanta dintre falci poate fi variata prin intermediul unei tije spiralate, care prin invartire indeparteaza sau apropie una dintre falcile cheii. Acest tip de cheie are un singur cap lucrator, celalalt capat fiind, de obicei, acoperit cu cauciuc sau plastic pentru o utilizare ergonomica. O precautie legata de aceste echipamente este faptul ca la fiecare folosire trebuie sa se stranga cat mai bine reglajul pentru a se evita posibilitatea alunecarii cheii pe cap, ceea ce poate duce la rotunjirea muchiei capului si la aparitia unor accidente. 

 

2.2. Tipuri de chei: chei reglabile pentru teava

Cheile reglabile pentru teava au fost special concepute pentru a se facilita prinderea unor elemente cilindrice intr-un mod cat mai fix si rotirea lor pentru diverse motive. Cel mai adesea, sunt intrebuintate de catre instalatorii ce lucreaza cu diverse tevi metalice. Cheile de acest tip au falcile intr-o forma semicirculara, cu dinti ascutiti, care permit prinderea fixa a tuburilor de diverse dimensiuni. 

 

Schimbarea dimensiunilor cheii se face fie prin intermediul unei tije cu piulita, fie prin intermediul unui sant cu mai multe pozitii, in care se fixeaza un stift mecanic. Nu este indicat ca aceasta cheie sa fie utilizata de catre mesteri amatori, pentru ca nu se vor obtine rezultate corecte decat atunci cand sunt asezate intr-o anumita pozitie in vederea obtinerii efectului de parghie ce fixeaza strans falcile. 

 

2.3. Tipuri de chei: chei reglabile speciale

Cheile reglabile speciale sunt echipamente proiectate si manufacturate pentru sarcini specifice. Cele mai des intalnite sunt cheile cu lant si cheile cu curea. Cheia cu lant este formata dintr-un maner la care este atasat un lant a carui lungime poate fi reglata dupa dorinte. Dupa asezarea cheii pe pozitie si strangerea lantului cat mai fix, la aplicarea cuplului se declanseaza un sistem de autoblocare ce permite utilizarea dispozitivului. Cheia cu curea functioneaza dupa acelasi principiu, dar locul lantului este luat de o curea metalica. Aceste echipamente se folosesc pentru strangerea si desfacerea unor piese cu forme variabile, ce nu se potrivesc cheilor obisnuite. Un exemplu in acest sens este cheia pentru filtrele de ulei, care poate fi reglata pentru a putea fi folosita la filtre de la marci diverse, cu diametre si forme diferite. 

 

3. Tipuri de chei dinamometrice

Cheia dinamometrica este un tip special de cheie, care permite aplicarea unui cuplu precis, limitat ca valoare la marimea dorita. Prin utilizarea acestui echipament este posibila strangerea unor suruburi pana la o valoare exacta, indicata de producator, motivul fiind evitarea producerii unor defectiuni din cauza strangerii excesive a suruburilor. Cheile dinamometrice sunt nelipsite din atelierele de mecanica auto, acolo unde este obligatorie aplicarea fortei intr-un mod controlat. 

 

Cheile dinamometrice sunt disponibile in dimensiuni variate, cel mai adesea sub forma unui maner ce cuprinde un sistem de stabilire a fortei dorite si un cap tubular ce poate fi fixat la maner prin intermediul unui prelungitor ce permite accesarea unor zone inguste. Sistemul este realizat in asa fel incat la atingerea cuplului presetat sa aiba loc o alunecare a manerului, cuplul nemaifiind transmis catre surub. Mai mult decat atat, de regula se aude un click ce indica atingerea valorii dorite. 

 

Exista diverse tipuri de chei dinamometrice, dintre cele mai utilizate fiind cele mecanice, al caror sistem se bazeaza pe setarea cuplului prin rotirea unui buton si care avertizeaza atingerea cuplului printr-un click, si cheile electronice, care au un afisaj electronic, pe care se indica in mod real valoarea cuplului aplicat. Atingerea cuplului este indicata in diverse moduri ce atrag atentia in spatii zgomotoase, ca de exemplu lumini intermitente, sonerii si vibratii. Cele din urma sunt preferate pentru precizia lor, dar si pentru posibilitatea realizarii altor masuratori, cum ar fi atingerea unghiului dorit. 

 

Cheile dinamometrice se diferentiaza si prin cuplu de strangere disponibil. Exista echipamente cu cupluri intre 5 si 25 Nm pentru lucrari fine, intre 10 si 50 Nm pentru sarcini medii si intre 10 si 100 Nm pentru sarcini mari. 

 

Cheia dinamometrica este esentiala in strangerea suruburilor chiulaselor motoarelor, acolo unde este obligatoriu sa se aplice un cuplu exact, precizat de catre fiecare producator in parte. In acest caz, strangerea precisa a suruburilor este vitala. O strangere prea laxa nu va duce la realizarea etanseitatii necesare intre motor si chiulasa, ceea ce va presupune aparitia unor probleme importante, deloc de neglijat. O strangere prea puternica poate sa duca la ruperea suruburilor si la deformarea pieselor motorului din cauza dilatarii acestora in momentul incalzirii. 

 

In concluzie, mesterii amatori si profesionisti trebuie sa isi doteze atelierele cu chei de diferite dimensiuni si tipuri pentru a nu ajunge in situatia nedorita de a nu-si putea realiza proiectele.

 

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!