Nicovala

Afiseaza: 1-4 din 4 produse

 Filtre

Nicovala Fierarie

 

De-a lungul secolelor, forma comuna a nicovalei a evoluat de la o placa simpla la forma cea cunoscuta de cea mai mare parte dintre noi, asociata astazi cu o nicovala, si anume „Modelul din Londra”, care a devenit comun in anii 1800.

O nicovala este un instrument de prelucrare a metalelor format dintr-un bloc mare de metal (de obicei din otel forjat sau turnat), cu o suprafata superioara aplatizata, pe care este lovit sau lucrat un alt obiect. O nicovala poate avea un marcaj care indica greutatea, producatorul sau locul de origine.

Nicovalele cu cat sunt mai mari si mai grele cu atat este mai mare inertia si mai eficient determina transferarea energiei instrumentelor de lovire in piesa. In majoritatea cazurilor, nicovala este folosita ca instrument de forjare. Inainte de aparitia tehnologiei moderne de sudare, a fost un instrument principal al lucratorilor din metal.

Marea majoritate a nicovalelor moderne sunt confectionate din fonta sau otel forjat (acesta din urma este mai puternic) care a fost tratat termic. Blocurile necostisitoare au fost confectionate din fonta si otel de calitate inferioara, dar sunt considerate improprii pentru utilizare serioasa, deoarece acestea se deformeaza si lipseste reculul atunci cand sunt lovite.

Suprafata de lucru principala a nicovalei este cunoscuta sub numele de fata. In general este confectionata din otel intarit si ar trebui sa fie plata si neteda cu margini rotunjite pentru majoritatea lucrarilor. Orice semne de pe fata vor fi transferate in lucrare. De asemenea, marginile ascutite tind sa se taie in metalul prelucrat si pot cauza aparitia fisurilor in piesa de prelucrat. Fata este intarita si temperata pentru a rezista loviturilor ciocanului de forta, astfel incat fata de nicovala nu se deformeaza sub utilizarea repetata. O fata tare de nicovala reduce si cantitatea de forta pierduta in fiecare lovitura de ciocan. Ciocanele, uneltele si piesele de lucru din otel intarit nu ar trebui sa loveasca niciodata direct fata nicovalei cu o forta foarte mare, deoarece datorita impactului fata se poate deteriora; acest lucru poate duce, de asemenea, la ciobirea sau deformarea fetei nicovalei.

Cornul nicovalei este o proiectie conica folosita pentru a forma diverse forme rotunde si este, in general, fabricat otel sau fier fierbinte. Cornul este folosit mai ales in operatiile de indoire. Unele nicovale, in principal europene, sunt realizate cu doua coarne, unul patrat si unul rotund. De asemenea, unele nicovale sunt realizate cu coarne laterale sau agrafe pentru lucrari de specialitate.

Exista multe modele pentru nicovale, care sunt adesea adaptate pentru un scop specific sau pentru a raspunde nevoilor unui anumit gospodar.

 

Nicovala Otel

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!