Adezivul, cunoscut și sub denumirea de lipici, ciment, mucilag sau pasta, este orice substanta nemetalica aplicata pe o suprafata sau ambele suprafete, a doua elemente separate care le leaga si rezista la separarea lor. Adjectivele pot fi utilizate in combinatie cu cuvantul "adeziv" pentru a descrie proprietati bazate pe forma fizica sau chimica a substantei, tipul de materiale alaturate sau conditiile in care este aplicat.
Utilizarea adezivilor ofera multe avantaje fata de tehnicile de legare, cum ar fi cusut, fixare mecanica, lipire termica, etc. Acestea includ capacitatea de a lega diferite materiale impreuna, eficienta costurilor unui proces usor de mecanizat, o imbunatatire a designului estetic si o mai mare flexibilitate a designului.
Dezavantajele utilizarii adezivului includ stabilitatea scazuta la temperaturi ridicate, slabiciune relativa in legarea obiectelor mari cu o suprafata de lipire mica si dificultati mai mari in separarea obiectelor in timpul testarii.
Adezivii sunt de obicei organizati dupa metoda de aderenta. Acestea sunt apoi organizate in adezivi reactivi si non-reactivi, care se refera la actiunea adezivului de a reactiona chimic pentru a se intari.
Aplicantii diferitilor adezivi sunt proiectati in functie de adezivul utilizat si dimensiunea zonei pe care va fi aplicat adezivul. Adezivul este aplicat pe unul sau ambele materiale care sunt lipite. Piesele sunt aliniate si se adauga presiune pentru a ajuta la aderenta si pentru a elimina legatura bulelor de aer.
Modalitatile obisnuite de aplicare a unui adeziv includ perii, role, folosind pelicule sau arme de pulverizare. Toate acestea pot fi utilizate manual sau automatizate ca parte a unei masini.
Pentru ca un adeziv sa fie eficient, acesta trebuie sa aiba trei proprietati principale. Trebuie sa poata uda substratul, trebuie să crească in rezistenta dupa aplicare si, in sfarsit, trebuie sa poata transmite sarcina intre cele doua suprafete aderente.
Adeziunea, atasarea dintre adeziv si substrat, poate aparea fie prin mijloace mecanice, in care adezivul isi desfasoara drumul in porii mici ai substratului, fie prin unul dintre mai multe mecanisme chimice. Puterea aderentei depinde de multi factori, inclusiv de mijloacele prin care se produce.
In unele cazuri, o legatura chimica reala are loc intre adeziv si substrat. In altele, fortele electrostatice, ca si in electricitatea statica, tin substantele impreuna. Un al treilea mecanism implica fortele van der Waals, care se dezvolta intre molecule. Un al patrulea mijloc implica difuzarea lipiciului, ajutata de umiditate in substrat, urmata de intarire.
Calitatea lipirii adezivului depinde puternic de capacitatea adezivului de a acoperi în mod eficient zona substratului. Acest lucru se intampla atunci cand energia de suprafata a substratului este mai mare decat energia de suprafata a adezivului. Cu toate acestea, adezivii de inalta rezistenta au o energie de suprafata ridicata. Astfel, aplicarea lor este problematica pentru materialele cu consum redus de energie, cum ar fi polimerii.
Pentru a rezolva aceasta problema, tratamentul de suprafata poate fi utilizat pentru a creste energia de suprafata ca etapa de pregatire inainte de lipirea adezivului. De asemenea, este important ca pregatirea suprafetei sa ofere o suprafata reproductibila care sa permita rezultate de lipire consistente. Tehnicile utilizate frecvent de activare a suprafetei includ activarea plasmei, tratamentul cu flacara si amorsarea chimica umeda.
Spray-ul adeziv este un adeziv convenabil si versatil, conceput pentru a asigura o lipire eficienta intre suprafete. Spray-ul adeziv este un adeziv flexibil, cu rezistenta medie, potrivit pentru lipirea suprafetelor poroase, lemnului, tesaturii si metalului.
Iata cateva proprietati ale spray-ului adeziv:
baza de cauciuc sintetic asigura o legatura elastica si este ideala pentru utilizarea pe substraturi poroase si flexibile
formula de aderare rapida asigura lipirea rapida
o aplicatie convenabila fara mizerie pentru aerosoli
duza de pulverizare variabila pentru un control mai mare
ofera distribuirea uniforma a adezivului pe suprafete mari
Spray-ul adeziv este potrivit pentru lipirea a numeroase materiale, cum ar fi hartie, carton, placa, lemn, furnire subtiri, pluta, piele, textile, pasla, spuma moale, cauciuc, cauciuc spumos si folie de plastic (cu exceptia PVC si polietilena). Este potrivit in special pentru lipirea spumei dure (de exemplu polistiren).
Spray-ul pentru lubrifiere si curatare, pe langa aceste 2 caracteristici, este perfect pentru dezumidificarea, decontaminarea si eliminarea zgomotului masinilor sau a altor metale.
Spray-ul lubrifiant anti-rugina este folosit pe scara larga in piese de precizie, puncte de contact electrice si ofera rezistenta la coroziune pieselor din otel si componentelor extrem de sensibile. Are o performanta buna de infiltrare si permeabilitate, folosita in mod obisnuit pentru intretinerea utilajelor, a echipamentelor electrice, a sculelor electrice si a instrumentelor de precizie si a altor echipamente.
Pe langa acestea, spray-ul pentru curatarea franelor va elimina in siguranta, usor si rapid praful de frana si pulberea de metal din frane si va restabili capacitatea de franare. Spray-ul pentru curatarea franelor este ideal pentru indepartarea lichidului de frana si a uleiului de la tobe si rotori de frana, garnituri, placute, cilindri si arcuri.
Exista mai multi factori care ar putea contribui la esecul a doua suprafete aderente. Lumina soarelui si caldura pot slabi adezivul. Solventii pot deteriora sau dizolva adezivul.
Tipurile de fracturi majore sunt urmatoarele:
Fractura de coeziune se obtine daca o fisura se propaga in polimerul in vrac care constituie adezivul. In acest caz, suprafetele ambelor aderare dupa decontare vor fi acoperite de adeziv fracturat. Fisura se poate propaga in centrul stratului sau in apropierea unei interfete.
Fractura adeziva se produce atunci cand dezlipirea se produce intre adeziv si aderent. In cele mai multe cazuri, aparitia unei fracturi de adeziv pentru un anumit adeziv este insotita de o rezistenta mai mica la fractura
Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !
0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro