Prize Electrice

Afiseaza: 1-9 din 9 produse

 Filtre

Prize Electrice
 

Prizele electrice (cunoscute si sub denumirea de mufe) permit echipamentelor electrice sa se conecteze la reteaua electrica. Grila electrica ofera curent alternativ la priza. Exista doua tipuri principale de prize: casnice si industriale.  

Desi nu este evident daca doar le privim, cele doua parti ale unei prize electrice reprezinta o parte dintr-o „bucla de sarma” si conectarea unui dispozitiv electric la acea priza completeaza aceasta bucla, ceea ce permite electricitatii sa curga prin dispozitiv, astfel incat sa poata functiona.

Prizele electrice interne furnizeaza 220-240 volti in Europa, majoritatea natiunilor avand prize care furnizeaza tensiuni similare cu una dintre aceste doua valori. 

Marimea si forma prizei variaza foarte mult de la o tara la alta. Exista si adaptoare care sa se potriveasca la diferite prize din alte tari. Aceste diferente nu modifica designul de baza pentru crearea unui circuit pentru a atrage electricitatea din retea. De-a lungul acestor modele diferite, unele componente fundamentale raman aceleasi pentru majoritatea tipurilor de prize.

Majoritatea prizelor sunt polarizate pentru siguranta. Stecherele polarizate pot fi introduse intr-un singur mod (ceea ce pare enervant, dar este de fapt o caracteristica importanta de siguranta). In alte tari, acest lucru se realizeaza prin a avea doua sloturi de dimensiuni diferite, in plus fata de slotul de impamantare rotunjit, dintre care cea mai mare se numeste linia neutra, iar cea mai mica, denumita linia fierbinte. 

Neutrul este conectat de un fir la masa, astfel incat tensiunea sa este de 0 V. In schimb, slotul fierbinte furnizeaza tensiunea necesara pentru a trage curent, iar atunci cand este introdus un dop in priza, energia curge din slotul fierbinte prin circuit si se termina la neutru, care disperseaza energia in sol. Desigur, pentru a completa circuitul pana la generator, neutrul este, de asemenea, conectat inapoi la sistemul de distributie initial, pe langa faptul ca este impamantat in mai multe locatii.

Avantajul polarizarii este ca mufele polarizate pot fi introduse doar intr-o singura orientare, astfel incat comutatorul pentru a porni sau opri orice dispozitiv conectat la priza poate fi incorporat in plumbul cald. Intr-un conector nepolarizat, intrerupatorul poate deschide circuitul doar la cablul neutru, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a circuitelor interne ale dispozitivului sunt inca considerate „fierbinti” si acest lucru poate duce la riscuri de soc.

Daca un fir fierbinte din circuitul intern al unui dispozitiv electronic s-ar zgaria sau ar intra cumva in contact cu o carcasa metalica, intregul dispozitiv ar deveni un pericol de soc grav. Cu toate acestea, firul de impamantare este conectat direct la carcasa dispozitivului si va neutraliza riscul de soc prin devierea curentului catre sol, care va declansa intreruptorul si va opri fluxul de curent catre dispozitiv.
Prizele electrice sunt niste dispozitive absolut necesare. 

 

Prelungitoare

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!