Atunci cand alegi o lampa de citit, cel mai important este sa evaluezi cat de multa lumina ajuta la mentinerea viziunii copiilor. Siguranta si ergonomia sunt, de asemenea, importante. Designul general si elementele decorative sunt o chestiune secundara, mai ales cand vine vorba de o lampa de citit pentru un copil.
Forma si culoarea lampii de citit
Forma si culoarea abajurului pentru lampa de citit trebuie sa fie astfel incat:
Toate cele trei conditii sunt indeplinite de lampile de citit in forma de con sau trapez, in nuante de culoare dezactivate care ascund complet becul.
Oftalmologii spun ca verdele este cea mai buna culoare pentru perceptia vizuala. Ajuta la relaxarea muschiului ciliar al ochiului, care afecteaza pozitiv starea de bine a copilului. Toate nuantele de rosu si portocaliu ale lampii de citit, pot fi alese pentru adulti.
Lampile de citit fluorescente compacte sunt cea mai buna alegere pentru o lampa de citit. Acestea contin mercur, astfel incat, astfel de lampi nu pot fi puse in camera copilului, prezentand risc de otravire cu vaporii de mercur in caz de accident. In plus, coeficientul de pulsare CFL este, de asemenea, ridicat, iar ochii copilului obosesc rapid atunci cand isi face temele. Coeficientul de redare a culorii (CRI) al CFL-urilor nu este de obicei mai mare de 70-80%.
Cele mai sigure lampi de citit
Cele mai sigure si eficiente sunt lampile de citit cu becuri cu LED pentru scolari. Aceste lampi, nu au pulsatii de lumina, nu deranjeaza ochii, au un coeficient de redare a culorilor mai mare de 80%, ceea ce permite vizualizarea tuturor nuantelor de scris si fotografii ale cartilor; emite o lumina placuta ochilor.
Daca un copil atinge din greseala o lampa cu LED in timpul cititului, nici macar nu va simti caldura, deoarece temperatura de incalzire a unui astfel de dispozitiv este minima.
Oftalmologii recomanda sa amplasezi doar lampi de citit cu incandescenta de 60 W in camera copiilor. Ele ilumineaza uniform suprafata si nu orbesc. Lampa LED, desigur, ar trebui sa fie mai putin puternica: 8 wati este suficient pentru a crea aceleasi conditii de iluminare. Insa, diferite lampi cu aceeasi putere pot emite o cantitate diferita de lumina, uneori cu 30-40%.
Este mai bine sa te concentrezi nu pe acest indicator aproximativ, ci pe iluminarea reala a cartii cu ajutorul unei lampi, acest lucru fiind usor de verificat cu ajutorul unui pulsmetru. Iluminarea zonei de citit a copiilor ar trebui sa fie de cel putin 300-500 lux. Acelasi dispozitiv de masurare va arata coeficientul de pulsare a luminii, a carui valoare maxima admisa este de 10%.
Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !
0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro