Plantarea pomilor fructiferi este un procedeu destul de complex, daca luam in calcul faptul ca trebuie sa pregatim terenul in mod adecvat si sa alegem corect solul cel mai potrivit. Totodata, plantarea unui pom fructifer este o necesitate pentru fiecare dintre noi, pentru ca in urma noastra sa ramana pomi, care sa rodeasca cat mai mult. Daca iti doresti sa ai gradina la care ai visat dintotdeauna, am pregatit pentru tine cateva informatii pretioase despre plantarea pomilor fructiferi.
Ce trebuie sa stii despre plantarea pomilor fructiferi
Regula principala atunci cand vine vorba despre lucrari aferente pomiculturii este sa nu plantezi niciodata puieti care au inceput deja sa se usuce si sa ai grija ca solul in care plantezi pomii sa contina toti nutrientii necesari pentru a le favoriza dezvoltarea. Pentru aceasta se poate sa fie nevoie de operatiuni premergatoare de pregatire a solului.
In primul rand, trebuie sa incepi prin alegerea soiului de pom pe care il doresti. Tine cont de faptul ca fiecare tip de pom are nevoie de conditii specifice pentru a se dezvolta cat mai armonios. Aceste conditii sunt: clima, tipul de sol si conditiile solului.
Unii pomi fructiferi sunt alesi pentru utilitatea lor, in timp ce altii sunt alesi pentru a spori atractivitatea gradinii. Incearca sa-ti imaginezi gradina in plan vizual, pentu a vedea cum vor arata pomii in momentul in care incep sa infloreasca si sa rodeasca.
Care sunt conditiile ideale pentru plantarea pomilor?
Modul in care un pom creste si se dezvolta este influentat de cativa factori, dintre care cei mai importanti sunt:
- compatibilitatea pomului cu locul plantarii
Un pom mic se incadreaza in amplasamentul unei gradini mai restranse, in timp ce unul mare trebuie plantat intr-o gradina mai generoasa. Atunci cand plantezi un pom trebuie sa te gandesti la faptul ca radacinile puternice ar putea provoca daune considerabile structurilor de fundatie sau structurilor de drenaj. Din acest motiv specialistii recomanda ca pomii sa nu fie plantati in vecinatatea caselor sau in zona adiacenta foselor septice sau a alimentarilor cu apa.
Pomilor tineri le priesc solurile argiloase, de calitate si bine drenate. In locurile slab drenate este posibil ca radacinile sa putrezeasca. De asemenea, calitatea solului influenteaza dezvoltarea puietilor. Un sol fertil, cu pH potrivit, este ideal pentru plantarea pomilor fructiferi.
- momentul ideal pentru plantarea pomului si clima
Clima influenteaza in mod decisiv dezvoltarea. Trebuie sa tii cont de acest aspecte pentru ca puietii se adapteaza putin mai greu la schimbarile de temperatura. Anotimpurile ideale pentru plantat pomi, sunt primavara si toamna.
Nu planta pomii primavara foarte devreme, pentru ca risti ca pamantul sa fie inca inghetat. Pentru reusita sigura, foloseste lopeti de gradina si planteaza puietul toamna si vei vedea ca acesta se va prinde rapid.
Cum se planteaza pomii?
Pentru plantarea pomilor fructiferi in mod corespunzator nu trebuie sa sapi o groapa prea adanca sau prea ingusta. Exista o explicatie logica pentru acest lucru, si-anume: daca groapa este prea adanca, radacinile nu se oxigeneaza suficient de bine iar daca este prea ingusta, radacinile nu vor avea suficient loc sa se extinda.
Un alt aspect demn de luat in considerare este faptul ca latimea gropii ar trebui sa fie mai mare de cel putin trei ori decat diametrul radacinii.
Pomii pe care ii plantezi pot fi de 3 feluri:
- pomi legati in saci
Acestia trebuie depozitati la umbra pana in momentul plantarii. Apoi decupeaza atent panza cu care sunt inveliti, adauga sol imbogatit cu ingrasamant in groapa si planteaza pomul.
- pomi din containere
Pomii din container se planteaza la fel ca pomii din sac, insa in prima faza se indeparteaza complet containerele din metal sau plastic. Este important sa verifici radacinile dupa ce faci aceasta operatiune. Daca acestea sunt prea stranse, acest lucru le va impiedica dezvoltarea.
Prin urmare, pomul se pune in groapa, iar gropa se umple cu pamant si se comprima folosind mainile.
- pomi cu radacini goale
Plantarea pomilor fructiferi cu radacini goale se face in mod diferit, simplificand de fapt procedeul in sine. Radacinile unui astfel de pom trebuie sa fie umede si sanatoase. Pentru a-l planta, trebuie sa faci o groapa si apoi sa asezi atent radacinile in mijloc.
Care sunt procedeele cele mai importante pentru dezvoltarea pomilor?
Dupa ce pomii se planteaza, trebuie realizate o serie de alte lucrari ce le faciliteaza dezvoltarea. Cele mai importante sunt: udarea, mulcirea si fertilizarea.
In momentul plantarii, pomii trebuie udati din abundenta, apoi o data pe saptamana, in lipsa precipitatiilor. Totusi tine cont de faptul ca daca uzi prea des sau prea mult, poti deteriora radacina copacilor. Daca nu stii cand pomul are nevoie de apa, afla ca daca sapi pana la 15 cm la marginea gropii de plantare si observi ca pamantul este sfaramicios, cu siguranta va trebui sa il uzi.
Pentru a pastra o cantitate semnificativa de apa la radacina pomilor, puietii pot fi acoperiti de mulci. De aici, vine si denumirea procedeului de mulcire. Mulcii sunt formati din coaja si aschii de lemn. Acest material trebuie sa aiba o grosime de 10 cm si are rol de protectie.
In ceea ce priveste fertilizarea terenului, se stie ca pentru plantarea pomilor fructiferi este nevoie de un pamant bogat in ingrasamant, pentru a obtine conditiile ideale pentru plantare. Pentru ca pomul sa se dezvolte cat mai viguros este indicat sa folosesti ingrasamantul perfect pentru soiul ales.
Care sunt pasii de urmat pentru plantarea eficienta a pomilor?
Fie ca esti la inceput de drum si acum inveti cum se planteaza pomii, fie ca ai reusit sa dobandesti un pic de experienta in acest domeniu, in ambele cazuri trebuie sa tii cont cu precizie de aceste etape:
- Hidratarea
Pomul trebuie hidratat in mod corespunzator inainte de plantare, de aceea trebuie lasat in prealabil intr-o galeata cu api, pentru cel putin o jumatate de ora.
Un pom bine hidratat se va prinde foarte usor. De asemenea pomii pot fi si mocirliti, adica radacinile lor pot fi puse intr-un amestec compus din: 1/3 pamant, 1/3 mranita si 1/3 apa, ceea ce le va facilita prinderea. Acest amestec are o consistenta omogena si joaca un rol important in pastrarea umiditatii radacinilor.
- Saparea
Pentru ca radacinile sa se dezvolte in mod armonios este nevoie sa faci gropile adecvate. Prin urmare, indiferent de ce tip de pom plantezi, groapa pe care o faci nu trebuie sa fie mai mica de 40/40cm si trebuie sa aiba o adancime de 50 cm.
Specialistii recomanda pregatirea gropilor cu 2 luni inainte de plantare special pentru a oferi timp pamantului sa se aereze in mod corespunzator.
- Taierea radacinilor deteriorate
Daca se observa ca radacinile sunt rupte, uscate sau prezinta semne de mucegai, acestea trebuie eliminate in totalitate cu o foarfeca de gradina, pentru a oferi sansa ca radacinile sanatoase sa se dezvolte armonios. In caz contrar, pomul nu se va prinde.
- Plantarea propriu zisa
Pomii altoiti se aseaza cu punctul de altoire la o distanta de 5 cm deasupra nivelului original al solului. Nu uita sa umpli groapa in care ai plantat pomul cu pamant fertil, care sa contina toti nutrientii necesari, inclusiv mranita. Planteaza planta cu atentie pentru a fi sigur ca radacinile s-au asezat foarte bine.
Respecta cu precizie si distanta de plantare a pomilor, pentru a avea loc suficient sa se dezvolte atat la nivelul radacinilor cat si a coroanei. Tine cont de faptul ca pomii nu se planteaza niciodata mai aproape de 3 metri unul de celalalt.
- Fertilizarea
Dupa plantare, pamantul are nevoie de foarte multa apa dar si de ingrasamant complex. Un pamant hidratat si fertilizat corespunzator reprezinta solul ideal pentru dezvoltarea pomilor fructiferi.
- Udarea
Dupa ce ai sapat gropile, toarna cel putin 10 litri in fiecare groapa. Aceasta are rolul de a drena granulele de pamant intre radacinile pomului, lasand pomul sa se oxigeneze perfect si impiedicand astfel aparitia mucegaiului.
- Tasarea pamantului
Apa trebuie sa patrunda adanc in radacinile pomilor fructiferi. Dupa plantare, groapa se completeza cu pamant fertil pana la nivelul terenului apoi se taseaza usor. Rolul tasarii este de a fixa pomul in pozitie dreapta dar si de a acoperi in mod corespunzator radacina pomului. Dupa aceea se trage tot pamantul ramas in jurul pomului formand un musuroi ce protejeaza pomul de inghet.
- Tutorarea
Este indicat sa asezi cate un tutore in dreptul fiecarui pom, pentru protectia acestuia. In acest fel, puietul nu va fi indoit de vant sau de zapada si iti va pastra pozitia in care a fost plantat.
- Mulcirea
Mulcirea reprezinta o operatiune optionala care consta in acoperirea solului cu materiale uscate, paie, rumegus, frunze si scoarta pentru a mentine mai bine umiditatea in pamant.
Cel mai indicat este sa plantezi pomii toamna pentru a fi sigur ca se prind mai bine decat primavara, deoarece in acest anotimp sunt sanse mai mari sa se usuce si va trebui inlocuit imediat.
Care sunt ustensilele de care ai nevoie pentru plantarea pomilor ?
Pentru a finaliza cu bine procedeul de plantare este nevoie sa ai la indemana toate cele necesare, cum ar fi:
- gunoi de grajd bine fermentat
- cazma
- foarfeca de taiat pomii
- tutori de sustinere
- galeata
- manusi
- echipament de gradina.
Tine cont de toate aceste sfaturi daca gradinaritul face parte din pasiunile tale si invata cat mai multe lucruri esentiale despre plantarea pomilor fructiferi, pentru a obtine rezultate remarcabile si pentru a te bucura de o gradina asa cum iti doresti.