Sudura TIG / WIG: Tot Ce Trebuie Sa Stii

Sudura TIG / WIG: Tot Ce Trebuie Sa Stii

Munca sudorilor, un proces care în aparență deși pare destul de simplu are în spate un întreg proces. De aceea, astăzi dedicăm un articol întreg procedeului de sudare TIG (Tungsten Inert Gas) sau WIG (Wolfram Inert Gas) în care ne dorim să îți facem câteva recomandări. 

Procedeul de sudare TIG este un proces destul de întâlnit, și se diferențiază prin calitatea ridicată și prin frumusețea cordoanelor de sudură. Acest tip de sudură necesită un procedeu complex, o îndemânare bună și o plajă destul de largă de cunoștințe asupra procedeului de sudare. În aceeași măsură, cu toate cele enumerate mai sus nu poți face o treabă suficient de bună dacă nu ai la îndemână și echipamente de sudare și accesorii corespunzătoare.

Și, chiar dacă nu ești un expert în acest domeniu, dorim să îți spunem că uneori e suficient să fii atent la întreg procesul de sudura de Tig Wig și să ai un echipament de sudare TIG bun pe care să-l utilizezi . 

 


Trebuie să ai în vedere următoarele:

  • să alegi și să ascuți electrodul de wolfram (tungsten) în conformitate cu ceea ce ai de lucrat; 
  • să știi să-ți alegi corect materialul de adaos pentru sudura dar și diametrul acestuia; 
  • să reglezi bine debitul de gaz  de protecție în așa fel încât să fie suficient de mic pentru a nu crea turbulențe în baia de material topit, și în aceeași măsură debitul de gaz să fie suficient de puternic pentru a crea o bună protecție a băii de material topit; 
  • să setezi corect curentul de sudare și să-l modifici în timpul procesului de sudare cu ajutorul unei pedale sau direct de la pistolul cu potențiometru pentru reglarea curentului de sudare; 
  • să introduci corect bagheta de material de adaos în baia de material topit dar și viteza de avans, totul pentru a obține nu doar un cordon care respectă cerințele de calitate ci și un aspect vizual potrivit; 
  • să setezi corespunzător amperajul specificat prin WPS; 
  • să alegi corespunzător pozițiile de lucru care să-ți faciliteze rezultatele dorite; 
  • să alegi corect amperajul mașinii în funcție de material, grosimea acestuia și geometria îmbinării; 

  
O experiență în acest domeniu te va ajuta să știi că în realizarea procesului de sudare TIG, în special în cazul tablelor subțiri și a aluminiului, este nevoie să aloci o distanță foarte mică între fuziunea incompletă și străpungerea piesei. Pentru a găsi punctul optim, în care energia introdusă să nu fie nici prea ridicată dar nici prea mică, pentru realizarea sudurii TIG vei avea nevoie de o bună concentrare și o capacitate optimă pentru a controla mai multe variabile. 

Noi, cei de la  Casaidea.ro dorim să îți prezentăm câteva variabile de care să ții cont pentru ca munca ta să fie realizată în cea mai bună formă.
 

Electrozii din wolfram (tungsten):

Electrozii din tungsten după cum bine știi, dar și așa cum am menționat mai sus, au o mare influența asupra rezultatului final. În cazul sudării alimentate de curent continuu, realizarea unui vârf alungit și foarte ascuțit (de exemplu de 20º-30º) va facilita la obținerea unui arc mai îngust și mic, mult mai bine focalizat pe material. Crearea unui vârf cu un unghi mai mare (de exemplu în jur de 60º) va genera un arc mai înalt dar va conduce către probleme de focalizare și de formare a băii de material topit. Acest fapt îți va face munca mai grea, și vei realiza o sudare cu fuziuni incomplete. 

 


Cum se ascut corect electolizii din Wolfram?

Cu siguranță știi deja că ascuțirea corectă a electrozilor are rolul de a ușura transferul arcului și de a crea un arc bine focalizat care duce către performanțe în timpul procesului de sudare. Ascuțirea electrozilor ține cont de tipul de echipament utilizat, tipul de curent (continuu sau alternativ).


Un vârf foarte ascuțit (între 15º și 30º) este adecvat tablelor subțiri în curent continuu cu polaritate continuă directă (DCEN – electrodul conectat la borna minus). În cazul acestora, problema care iese la “lumină” de fiecare dată, este legată de riscul de străpungere și mai puțin de lipsa de pătrundere. Îți recomandăm să lucrezi cu amperaje mici care să-ți permită menținerea unui vârf ascuțit pe perioade lungi de timp, care va duce la obținerea unui arc foarte bine focalizat și va ajuta la reducerea deformațiilor termice în cazul tablelor subțiri.  

În cazul curenților de intensitate mare, îți recomandăm să nu  utilizezi electrozi cu vârf ascuțit deoarece va apărea riscul ca vârful să se desprindă datorită intensității mari a curentului electric. De asemenea, printre recomandările noastre, în cazul unei suduri de tip TIG, poți să tai vârful ascuțit al electrodului pe o lungime de 0,1 – 0,3 mm, obținându-se un varf trunchiat (plat). Acesta va permite evitarea desprinderii vârfului ascuțit prin intermediul curenților mari de sudare și transferul acestuia în baia de material topit.  

 
Calitatea electrozilor 

Atunci când realizezi sudura de tip Tig Wig, trebuie să fii atent și la calitatea electrozilor utilizați. Nu toți electrozii sunt la fel, aceștia se comportă diferit și calitatea poate să difere foarte mult de la un utilizator la altul.
Nu lua în considerare doar prețul în momentul în care se realizeaza achiziția ci și tipul electrozilor dar și calitatea acestora. 

  

Tipuri de Electrozi

  • Electrozi din wolfram pur

Realizați din wolfram – 99,5% și între 0,15% și 0,40% oxid de zirconiu și sunt aleși în momentul în care se dorește o sudură în curent alternativ, cu vârf rotunjit. Aceștia au o bună rezistență la fisurare, iar capacitatea de curent este egală sau mai mare decât aceea a electrozilor din wolfram aliat cu oxid de toriu. Îți recomandăm să nu îi folosești pentru sudura în curent continuu.  

 

  • Electrozi din wolfram aliat cu oxid de zirconiu 

 

Realizați din wolfram – 99,10% și între 0,15% și 0,40% oxid de zirconiu sunt cei mai utilizați electrozi atunci când se dorește sudura în curent alternativ. Aceștia au un vârf rotunjit, cu o calitate foarte ridicată și atunci când nu este contaminată baia de material topit. Aceștia se diferențiază deoarece produc un arc extrem de stabil și dețin o rezistență bună la fisurare. Nu sunt recomandați pentru sudarea în curent continuu. 

 

 
  • Electrozi din wolfram aliat cu oxid de lantan 

Aliați cu oxid de lantan (conțin minim 97,80% wolfram și între 1,30% și 1,70% lantan) , care nu este radioactiv, acest tip de electrozi au capacități excelente de amorsare a arcului, au o lungă durată de viață, oferă o excelentă stabilitate a arcului, dar și caracteristici de amorsare a arcului foarte bune.  

 

  • Electrozi din wolfram aliat cu ceriu 

 

Realizați din wolfram și între 1,80% și 2,20% ceriu și se comportă cel mai bine la sudarea în curent continuu, dar reacționează foarte bine și la sudarea în curent alternativ. Amorsarea arcului la amperaje scăzute face din acești electrozi să poată fi utilizați pe scară largă în aplicații de automatizare, la sudarea tablelor subțiri, etc. De asemenea, aceștia pot fi utilizați cu succes înlocuind electrozii toriați (cu 2% toriu), fiind capabili să se comporte la fel ca electrozii din wolfram aliat cu toriu.

Nu se recomanda însă utilizarea acestora la amperaje mari, deoarece oxizii vor migra rapid către vârful încins al electrodului, eliminându-se și anulând, astfel, beneficiile aduse de oxidul de ceriu. 

 

  • Electrozi din wolfram aliat cu toriu 

 

Realizați din wolfram aliat cu 2% toriu, fiind cei mai utilizați electrozi din România. Acest lucru se datorează usurinței cu care pot fi utilizați dar și pentru durata lungă de viață. În aceeași măsură, aceștia oferă performanțe semnificative, față de electrozii din wolfram nealiati, ulilizati într-un mediu de sudura continuu, deoarece  adaosul  de toriu crește emisia de electroni, îmbunătățind amorsarea și crescând capacitatea de transfer a curentului. 
 



Gaze de protectie pentru sudura de tip Tig Wig

Spre a înțelege ce tip de gaze de protecție trebuie să utilizezi în timpul sudurii de tip Tig Wig este importantă alegerea optimă a tipului de gaz.  

Argon
Tip de gaz inert, cel mai utilizat gaz în procesul de sudare Tig Wig. Acesta este preferată de majoritatea sudorilor datorită prețului și rezultatelor excelente pe care le oferă la sudarea materialelor neferoase (cum ar fi aliaje de aluminiu, cupru, nichel, etc) și a metalelor radioactive, și a celor dificil de prelucrat. Argonul oferă o stabilitate excelentă a arcului, fapt ce facilitează obținerea unui proces de sudare excelent datorită procesului scăzut de  ionizare al argonului. În același timp, argonul determină obținerea unui arc bine constrâns și cu o densitate mare de curent. 

Heliu 

Tip de gaz inert, utilizat în cadrul sudurii de tip Tig Wig care necesită introducerea unei cantități considerabile de căldură în material. Un alt avantaj al gazului de tip heliu este acela că permite folosirea lui într-un mediu ridicat al vitezei de sudare, dar din păcate  nu permite obținerea unui arc la fel de stabil ca în cazul utilizării argonului. Deține o conductivitate termică foarte mare, comparativ cu argonul, fapt ce conduce la creșterea temperaturii din piesele care se sudează, la creșterea tensiunii de sudare și implicit la creșterea energiei introdusă în piese. Dezavantaje: cost ridicat comparativ cu argonul, un potențial ridicat de ionizare, lucru ce îngreunează amorsarea arcului, consumul de gaz crescând cu de 3 ori mai mare față de gazul de tip argon.


Argon/Heliu 

Acestea au fost amestecate pentru a putea beneficia de avantajele datorate de ambele gaze. Așadar, în timp ce argonul determină un gaz stabil, și are un efect  de curățate, heliul determină o baie mai lată și mai fluidă. Această combinație este folosită în sudarea de tip Tig Wig deoarece crește cantitatea de căldură introdusă în material. Prin urmare, odată cu creșterea procentului de heliu va crește tensiunea arcului, cantitatea de stropi și raportul dintre lățimea și adâncimea cordonului de sudură, fapt ce duce la reducerea pericolului apariției de pori la sudarea aluminiului.

 

Argon/Hidrogen 

Amestecul de gaze formate din argon și hidrogen se recomandă în cazul sudurii de tip Tig Wig la sudarea materialelor din inox, cu scopul de a facilita creșterea vitezei de sudare dar și obținerii unui cordon de sudură curat. Se recomandă pentru materialele de tip inox, utilizarea procentelor de hidrogen de 2% sau 5%. Dacă utilizezi un gaz cu un procent de peste 7%, acesta va determina apariția unei flăcări la ieșirea din pistolet (făcând imposibilă sudarea), iar surplusul de hidrogen va trebui ars pentru a nu genera o posibilă explozie. 

 


 Echipamentul de protecție: 

  • Folosește mănuși de protecție; 
  • Folosește masca de protecție pentru față și ochi, cum este cea de aici, mască pe care ți-o poți achiziționa separat.  
  • Folosește ochelari de protecție; 
  • Folosește panouri de sudură, pentru a proteja oamenii din jurul tău 
  • Echipament (jachetă și pantaloni din material neinflamabil, mănuși de protecție din piele și bocanci). 

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!