Sudura MIG / MAG: Tot Ce Trebuie Sa Stii

Sudura MIG / MAG: Tot Ce Trebuie Sa Stii

Știm că îți dorești să ai parte mereu de lucrări bine efectuate, realizate cu scule de calitate care să-ți ușureze munca și să îți înjumătățească timpul de lucru. Pentru cei ca tine, astăzi acordăm atenție sculelor pe care ai putea să le folosești atunci când realizezi o sudura. Procedeul de sudare MIG/MAG este unul simplu, mai ales dacă ești experimentat, iar sudura pe care o realizezi cu aparatura de la Casaidea.ro, va fi una netedă și rezistentă.
 

Înainte de a cupăra un aparat de sudură, trebuie să cunoști cum funcționează toată procedura și care sunt factorii care te pot ajuta să realizezi o lucrare bună, că la carte.

Așa cum deja sigur știi, procesul de sudură cu un aparat MIG/MAG presupune topirea, în mediu de gaz protector, cu electrod fuzibil. Aici gazul protejează baia de metal topit de atmosferă (oxigen, apă, și alte elemente care pot influența caracteristicile cordonului de sudură).
 

Cum funcționează un aparat de sudură MIG/MAG?

Acesta topește firul metalic cu scopul de a uni două suprafețe, cordonul de sudură fiind protejat cu ajutorul unui gaz inert – MIG, sau activ – MAG. Prin sudura MIG/MAG poți suda materiale metalice ce au o grosime de 0,4 mm, fără limită maximă. Îți recomandăm atunci când realizezi lucrări de sudură mai groase de 6 mm să folosești un unghi sanfrenat, care se încadrează în general între 20 grade și 35 grade. Uite aici un aparat de sudură MIG/MAG comandat constant din site-ul nostru.
 

 În funcție de materialul pe care alegi să îl sudezi, poți apela la:

  • Gazele inerte MIG – pentru sudarea elementelor din aluminiu, cupru, titan sau magneziu. Aici se regăsește și argonul, heliul sau amestecuri dintre cele două.
  • Gazul activ MAG – dioxidul de carbon sau amestecuri dintre acesta și argon (se folosește la sudarea oțelurilor obișnuite din construcții).
 

Care sunt avantajele procedeului de sudura MIG/MAG?

  • Obținerea unei suduri rezistente, indiferent de cât de gros este materialul sudat;
  • Viteza mare la sudare și un aspect frumos al cordonului de sudură. (sculele de sudură MIG/MAG se pot manevra ușor, în orice poziție îți surâde);
  • Datorită procedeului combinat al electrozilor fuzibili și gaze, te ajută să poți efectua o sudură curbată, netedă și fină indiferent de tipul suprafeței
  • Emisie de fum redusă, acest lucru îți ușurează munca, timpul și îți oferă posibilitatea să poți urmări bara sudată în permanență, deoarece nu vei avea parte de zgură.
 

Care sunt dezavantajele procedeului de sudură MIG/MAG?

  • Îți recomandăm să folosești apăratul în spațiile ventilate din interior, pentru a reduce riscul apariției defectelor în zona suprafeței sudate.
  • S-ar putea să ți se pară costisitor, dar adevărul e că în momentul în care realizezi o lucrare, satisfacția că acea lucrare nu are șanse să se desfacă, este cu mult mai mare. În plus, în timp vei castiga banii investiți în aparatură. O lucrare bună, atrage după sine și recurența proiectelor.
 

Factorii de care să ții cont atunci când folosești un aparat de sudură MIG/MAG:

  1. Pregătirea corectă a materialului sudat

Un pas esențial pentru a obține o sudură de calitate, constă în pregătirea materialului de bază pe care urmează să realizezi sudura. Acest pas influențează sudura tipul de material de adaos și calitatea procedeului. Îți recomandăm să folosești un degresant sau un solvent, acolo unde simți că este cazul. Folosește-te de o sârmă sau un polizor pentru a îndepărta impuritățile și oxizii. Asigură-te la final că materialul sudat stă în poziția pe care dorești să il sudezi, cu un spațiu cât mai mic între cele două suprafețe, în cazul metalelor subțiri, dacă sudura e între două metale mai groase, distanța trebuie să fie mai mare. 

  1. Alege corect materialul de adaos
    Utilizează o sârmă ce are o compoziție chimică mai apropiată de tipul materialului pe care urmează să îl sudezi. Sârma folosită va influența aspectul sudurii. Diametrul sârmei este ales în funcție de mărimea suprafeței sudate. Uite aici un exemplu comandat des de către clienții noștri  – https://www.casaidea.ro/sarma-de-sudura-otel-cuprat-guede-gude18789-0-8-mm-15-kg.html 
  1. Fii atent la reglarea gazului de protecție

Alegerea potrivită a gazului se va observa la rezultatul final al cordonului de sudură. Atunci când lucrezi cu materiale subțiri, este indicat să lucrezi cu un amperaj mic, și un amestec de 82% argon și 18% CO2, fiind eficient, oferind protecție suficientă băii metalice. Atunci când sudezi aluminiu, cel mai indicat gaz este cel de 100%. În cazul oțelurilor inoxidabile sau slab aliate poți folosi amestecuri dintre Argon (0,05-5%) și diferența CO2. 

  1. Reglează viteza sârmei și tensiunea acesteia

Pentru un proces de calitate a sudurii de tip MIG/MAG, un factor care influențează aspectul uniform al sudurii, stă în alimentarea constantă cu viteza uniformă cu sârmă de sudare. Motoarele utilizate la dispozitivele de avans sârmă, sunt motoare în curent continuu fie cu stator bobinat fie cu cu magnet permanent. Caracteristicile acestor motoare constau printr-o durabilitatea ridicată. În ceea ce privește practica, se folosesc două sisteme de antrenare cu 2 și 4 role. Acestea din urmă reprezintă ca și avantaj asigurarea la alimentare fără probleme, indiferent de tipul de materiale folosite, fie ele aliaje de aluminiu sau sârme tubulare. Viteza de avans a sârmei trebuie să fie reglabilă în m/min.
 

Materiale de adaos au nevoie de role de antrenare cu forme diferite ale canalului, precum:

  • Sârme pline din oțel nealiat, slab aliat sau înalt aliat (se recomandă role de antrenare cu canalul trapezoidal neted);
  • Sârme din aluminiu, cupru sau aliaje ale acestora (se recomandă role de antrenare cu canal sferic);
  • Sârme tubulare din diferite aliaje (se recomandă role de antrenare cu canal sferic cu striații); 
  1. Unghiul de sudare și viteza de deplasare

Pentru a obține o cusătură puțin bombată trebuie să ai gijră la tehnica de împingere a băii sudate. Așa vei facilita preincalzirea metalului în față sudurii, facilitând curgerea băii direct spre unghiul de deplasare. Dacă vrei să obții suduri mai înalte, ține pistolul de sudură înclinat către baia metalică. Reglează poziția unghiului în funcție de tipul materialului sudat.

Trebuie să ai în vedere că amperajul influențează viteza de deplasare, atunci când realizezi o sudură la o viteză de deplasare mare îți recomandăm sa mărești și viteză de deplasare pentru a evita arderea materialului.

Dacă te folosești de procesul de sudură MIG/MAG, alegerea materialelor potrivite și setarea corectă a parametrilor, va rezulta o lucrare ca la carte. .

  1. Ultima, dar nu și cea mai puțin importantă, siguranța muncii
 

Ține cont de următoarele măsuri atunci când realizezi o sudura MIG/MAG:

  • Fii atent să nu provoci incendii cauzate de scântei;
  • Emisii de gaze cauzate de procesul de sudare;
  • Zgomot;
  • Raze UV (ultraviolete);
  • Electrocutare;
  • Fii atent la manipularea aparatului de sudură.
 

 Echipamentul de protecție:

  • Folosește mănuși de protecție;
  • Folosește masca de protecție pentru față și ochi, cum este cea de aici (https://www.casaidea.ro/produse?c=casca masca pe care ți-o poți achiziționa separat.
  • Folosește ochelari de protecție;
  • Folosește panouri de sudură, pentru a proteja oamenii din jurul tău
  • Echipament (jachetă și pantaloni din material neinflamabil, mănuși de protecție din piele și bocanci).

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!