Toţi cei care îşi doresc să achiziţioneze la un moment dat o drujbă sau un motofierăstrău pentru activităţile pe care le desfăşoară sau pentru utilizarea în gospodărie caută să găsească un astfel de echipament care să ofere combinaţia perfectă între eficienta, preţ şi putere.
Alegerea modelului potrivit, fie că este vorba de o drujbă sau de un motofierăstrău, poate fi destul de dificilă pentru cei care nu au mai avut până acum un astfel de instrument. Luaţi în considerare tipul de activitate, care sunt caracteristicile echipamentelor şi la ce performanțe să vă aşteptaţi în urma achiziţiei făcute.
Acest scurt ghid vine în sprijinul celor care vor să achiziţioneze drujbe & motofierăstraie cu o serie de informaţii utile pentru a-i ajuta să facă cea mai potrivită alegere.
Cum alegi drujba potrivită nevoilor tale
Există diferite tipuri de drujbe disponibile pe piaţă. Acestea variază de la drujbe mici, uşoare, uşor de întreţinut, mai silenţioase, cu sau fără fir, până la cele robuste, mai puternice, dar mai zgomotoase, pe benzină.
Atunci când alegi o drujbă ţine cont de ce anume intenţionezi să faci cu aceasta. Mărimea şi tipul de lemn pe care îl vei tăia cu acest echipament pe care îl achiziţionezi precum şi experienţa pe care o ai în a manevra o drujbă sunt detalii foarte importante de care trebuie să ţii cont când alegi drujba potrivită.
Lungimea şinei este una dintre caracteristicile în funcţie de care poţi judeca mărimea drujbei şi care sunt lucrările pe care le poţi face cu aceasta. O drujbă care are o şină mai lungă poate tăia bucăţi de lemn cu diametru mai mare într-o singură trecere. Drujbele profesionale au lungimea şinelor mai mare de 50 de centimetri. Drujbele electrice şi cele mici pe benzină sunt potrivite pentru tundere şi tăiere şi de asemenea se pot tăia copacii de dimensiuni mai mici. Drujbele mai mari care au şine de 50 de centimetri sau chiar mai mari de atât sunt potrivite pentru a tăia copaci de dimensiuni medii şi mari precum şi pentru tăierea lemnelor de foc sau copacilor doborâţi de furtună, de exemplu.
Un alt punct de plecare în alegerea drujbei perfecte pentru nevoile tale este modul în care aceasta poate fi conectată la o sursă de curent sau acest lucru este imposibil. Dacă munca pe care urmează să o desfăşori este la o distanţă destul de mare de o sursă de curent, atunci din start va trebui să iei în calcul un model de drujba care funcţionează pe benzină sau acumulatori.
Puterea drujbei este de asemenea importanţă. Cu cât aceasta este mai mare cu atât drujba este mai performantă şi poată fi folosită la activităţi complexe. Puterea este importantă dacă se va folosi pentru tăierea copacilor mari şi a crengilor acestora sau pentru a tăia copaci de esenţă tare, cum sunt stejarul şi arţarul.
O şină lungă şi un motor mare şi puternic înseamnă şi o greutate mai mare a drujbei, acesta este un aspect important care trebuie luat în calcul mai ales dacă ustensila ar urma să fie folosită pentru o perioadă lungă de timp. Drujbele de dimensiuni mai mari sunt mai dificil de manipulat, este nevoie de experienţă şi de măsuri de precauţie. O drujbă mică nu este la fel de puternică, este mai uşor de manevrat, în special dacă nu ai prea multă experienţă.
Cum alegi motofierăstrăul potrivit nevoilor tale
Motofierăstrăul este un instrument extrem de util putând fi folosit în diverse scopuri, cum ar fi pentru tăieri sau fasonări. De la fierăstraiele clasice de pe vremuri, lucrurile au evoluat şi astăzi sunt disponibile variante performante ale acestor ustensile, cum sunt motoferăstraiele pe benzină sau cele electrice care prezintă avantaje evidente fiind uşor de folosit, consuma puţin curent, sunt silenţioase şi se întreţin uşor.
Motofierăstraiele electrice pot fi cu fir sau fără fir. Cele fără fir sunt mai uşor de manevrat şi tehnologia avansată a dus la o mai bună putere a bateriei şi tensiunii pentru performanță sporită.
Motofierăstraiele cu fir sunt mai uşoare şi nu necesită schimbarea bateriilor. Este posibil să ai nevoie de un prelungitor pentru a putea opera peste tot, însă aceasta este singura limitare. Mulţi dintre cei care au utilizat un motofierastrau cu fir au apreciat faptul că acesta este foarte rezistent în timp. Înainte de a cumpăra un motofierastrau electric este bine să iei în calcul câteva aspecte importante, pentru a face în final cea mai bună alegere.
Primul lucru pe care trebuie să îl stabileşti este ce vei face cu motofierăstrăul. La ce tip de activităţi vei folosi acesta ustensila? Este pentru fasonat şi tuns copacii din curte sau pentru a tăia lemn. Dacă intenţionezi să îl foloseşti doar pentru lucrări uşoare, cum sunt cele de întreţinere în grădină, atunci un motofierastrau uşor este tot ce îţi trebuie. Muncile mai complexe cum sunt cele care implică tăierea copacilor au nevoie de motofierăstraie care să facă faţă acestor cerinţe, deci să fie mai puternice.
Nu cumpăra un motofierastrau electric extrem de puternic, dacă nu ai suficientă experienţă în lucrul cu aceste echipamente. Este foarte important să ştii să manevrezi motofierastraul pe care îl achiziţionezi, altfel este posibil să apară incidente neplăcute.
În funcţie de tipul de lucrări pe care le vei face, va trebui să te hotărăşti dacă ai nevoie de un motofierastrau cu fir sau unul fără fir. Dacă vei lucra cu acesta pe o suprafaţă întinsă, este clar că ai nevoie de un motofierastrau fără fir.
Alte caracteristici pe care este bine să le iei în considerare atunci când cumperi un motofierastrău sunt lungimea barei, tensiunea, deplasarea motorului şi amperajul. Cu cât aceste valori sunt mai mari, cu atât motofierastraul este mai puternic. Motofierăstraiele puternice sunt concepute pentru tăierea lemnului de esenţă tare.
Şi nu în ultimul rând, ţine cont de opţiunile de siguranta pe care le oferă motofierastraul pe care intenţionezi să îl cumperi. Alege întotdeauna un motofierastrau care are opţiuni de siguranţă bune din moment ce muncile grele presupun anumite riscuri, în special pentru cei mai puţini iniţiaţi care folosesc echipamentul.