Ciocan Rotopercutor vs Bormasină

Ciocan Rotopercutor vs Bormasină

Sunt momente în care ai nevoie de instrumente de lucru adecvate şi performante pentru a-ţi termina treaba. De exemplu, dacă instalezi un instant de apă şi tragi fir direct din contor, va trebui să forezi o mulţime de găuri în beton şi vei avea nevoie de un instrument specializat, putând alege între un ciocan rotopercutor sau o bormaşină. Cu toate că denumirile sunt deseori utilizate interschimbabil în acelaşi context, acestea sunt instrumente complet diferite.

În linii mari, un ciocan rotopercutor este un instrument pentru sarcini grele şi seamănă mai mult cu un ciocan decât o bormaşină, în timp ce bormaşina este un instrument mai puţin performant care se poate utiliza pentru a realiza găuri în lemn sau metal.

Citeşte rândurile următoare pentru a afla mai multe detalii despre amândouă.
 

Ce este ciocanul rotopercutor?

Un ciocan rotopercutor este o unealtă electrică care poate îndeplini sarcini grele cum ar fi găurirea materialelor dure. Datorită faptului că funcţionează cu ajutorul unui burghiu care se învârte, seamănă cu o bormaşină. Ciocanele rotopercutoare folosesc un piston pentru a comprima aerul care mişcă un atacant pentru a crea acţiunea de ciocănire. Viteza loviturilor este mai mică decât în cazul unui burghiu, dar loviturile sunt mult mai puternice.

Puterea ciocanului rotopercutor înseamnă mai puţină muncă pentru utilizator, însă acesta nu este potrivit pentru aplicaţii pe lemn sau metal. De asemenea, ciocanele pneumatice se pot utiliza pentru spargerea betonului, îndepărtarea cărămizilor, îndepărtarea faianţei şi a gresiei, în alpinism (pentru a face un nou traseu şi a instala şuruburi şi hamuri), în demolări, pentru a săpa solul, pentru a prelucra oţelul, etc.
 

La ce se foloseşte ciocanul rotopercutor?

Ciocanul rotopercutor este utilizat în special pentru găurirea betonului. În comparaţie cu bormaşina, ciocanele rotopercutoare sunt concepute pentru a oferi forţe mari de impact la o rată ridicată, ceea ce le face eficiente pentru realizarea găurilor chiar şi în stâncă. De asemenea, se pot utiliza pentru a găuri cărămidă, zidurile sau solul. 
 

Ce este bormaşina?

Bormaşina îşi desfăşoară acţiunea de găurire folosind un sistem specializat de ambreiaj care conţine două discuri metalice, sau angrenaje. Pe măsură ce discurile se învârtesc unul împotriva celuilalt, crestele se ridică şi coboară, determinând mişcarea mandrinei în interior şi în afară. Acţiunea de ciocănire este foarte rapidă, dar de intensitate mică – până la 30.000 BMP (lovituri pe minut).

Calificativul BMP nu este însă singurul de care ar trebuis a ţii cont când alegi o bormaşină. Astfel, amperajul motorului şi modul cum simţi bormaşina în mâini sunt foarte importante. Totodată, butoanele metalice sunt mai durabile decât cele din plastic. 

Un alt aspect important este faptul că dimensiunea mandrinei determină dimensiunea maximă recomandată a găurii pe care o poate suporta burghiul.
 

La ce se foloseşte bormaşina?

Bormaşina poate avea numeroase întrebuinţări practice într-o gospodărie:

  • Forarea găurilor mici sau mari în lemn sau chiar în zidurile de cărămidă;
  • Cu burgiul potrivit se poate folosi pentru realizarea găurilor perfect rotunde în lemn sau chiar în sticlă, necesare pentru iluminare în tavan, realizare dulapuri, fixare blaturi, etc;
  • Cu accesoriile adecvate, bormaşina se poate utiliza pentru înşurubarea şuruburilor şi a altor elemente de prindere necesare la asamblarea mobilierului sau în diverse reparaţii;
  • Cu acesoriile potrivite, poţi folosi bormaşina pentru a amesteca vopseaua, chitul şi chiar cimentul;
  • Te poate ajuta în operaţiile de slefuire a lemnului pentru a obţine suprafeţe perfect netede, chiar şi în cazul celor mai neregulate forme;
  • Indepărtarea ruginii şi şlefuirea metalului;
  • Răsucirea firelor în mănunchiuri bine formate – operaţie utilă pentru atârnarea corpurilor de iluminat din tavan, etc.

 

Care este diferenţa dintre ciocanul rotopercutor şi bormaşină?

În timp ce burghiele unei bormaşini sunt de obicei echipate cu un mandrin reglabil standard, ciocanele rotopercutoare au o mandrină cu arc care corespunde dimensiunii burghielor folosite. Acest lucru înseamnă că, în cazul ciocanelor rotopercutoare, trebuie să utilizezi numai burghie care se potrivesc cu acea mandrină.


Spre deosebire de un ciocan rotopercutor, bormaşina poate fi comutată numai în modul de ciocan, ceea ce este foarte util în lucrările de demolare uşoare. Un ciocan rotopercutor nu are doar modul de foraj.

Ciocanul rotopercutor îţi permite să te ocupi de sarinile mai grele, iar utilizarea lui necesită mai puţin efort. Astfel, dacă ai de făcut găuri de 3/8 inci sau mai mari în zidărie, vrei să spargi betonul sau să îl perforezi, îţi vei dori un ciocan rotopercutor. 

Cu toate acestea, preţul este mai mare decât al unei bormaşini, aşa că achiziţia merită numai dacă eşti profesionist. Pentru lucrări uşoare de tâmplărie sau reparaţii minore prin casă, o bormaşină ar trebui să fie suficientă. Ciocanul rotopercutor oferă mai multă energie de impact decât o bormaşină.

Ciocanul rotopercutor este mai durabil decât o bormaşină, fiind preferat de profesionişti. În funcţie de modelul ales, de materialele din care sunt confecţionate, bormaşinile pot dura mai mult sau mai puţin, dar nu pot face faţă lucrărilor dificile de care au nevoie profesioniştii. 

Majoritatea ciocanelor rotopercutoare dispun de trei moduri de funcţionare – foraj, burghiu sau ciocan – şi chiar se pot utiliza ca un mic ciocan demolator. Bormaşina poate funcţiona doar în modul burghiu.

Ciocanele rotopercutoare sunt mai scumpe decât bormaşinile.

Ciocanele rotopercutoare excelează în găurile în beton, putând fi echipate cu tot felul de accesorii, cum ar fi dalta pentru metal, pentru spargerea betonului, îndepărtarea faianţei şi a gresiei, săparea în solul dur, etc. 

Puterea unei bormaşini este măsurată în bătăi pe minut (BPM), iar puterea unui ciocan rotopercutor se măsoară în kilograme de energie de impact.

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!