Ciocan Rotopercutor: Cum il Alegem pe Cel Mai Potrivit

Ciocan Rotopercutor: Cum il Alegem pe Cel Mai Potrivit

Alegerea celui mai bun ciocan rotopercutor pentru următorul tău plan de renovare sau lucrare de construcţie este esenţială, dar procesul de selecţie poate fi copleşitor dacă nu ştii la ce ar trebui să fii atent. Tipul, sistemul de interfaţă, burghiele, modul de lucru, alimentarea cu energie – toţi sunt factori esenţiali în selecţia celui mai potrivit ciocan rotopercutor.
 

Ce este ciocanul rotopercutor

Ciocanul rotopercutor este un instrument care foloseşte un piston cu ciocan electropneumatic pentru a genera energie suficientă pentru a găuri sau demola betonul în diverse aplicaţii. Ciocanele rotopercutoare dispun şi de un mod exclusiv de lucru pentru aplicaţii de dalta. Multe dintre aceste instrumente se pot găsi cu burghiu în sistem SDS-plus (pentru găuri cu diametru mic şi aplicaţii uşoare) şi burghiu în sistem SDS-max(pentru găuri cu diametru mare şi aplicaţii dificile). 

Datorită naturii grele a sarcinii pe care trebuie să o îndeplinească, ciocanele rotopercutoare sunt proiectate pentru a rezista la condiţii dificile de muncă.  
 

Tipuri de maşini de găurit

Un frate al ciocanului rotopercutor este ciocanul combinat. Dacă lucrarea necesită multe operaţii de demolare sau găuri de dimensiuni mari în beton dur, cea mai bună opţiune este ciocanul combinat. În timp ce aceste instrumente nu oferă în mod obişnuit un mod de rotaţie, ele dispun de putere electropneumatică mult mai mare şi pot genera impacturi puternice. Acestea oferă moduri de lucru cu ciocan rotopercutor şi folosesc în mod obişnuit burghie SDS-max şi spline.

Dacă lucrarea necesită foraj în beton, ciocanele de demolări sunt cele mai potrivite. Pentru că nu există o mişcare de rotaţie a burghiului, un ciocan de demolare nu poate găuri, ceea ce permite instrumentului să se concentreze pe ruperea şi tăierea betonului. Acestea lovesc puternic, sunt suficient de versatile pentru a fi folosite pe suprafeţe verticale şi vin într-o varietate de dimensiuni. Sunt ideale pentru locurile de muncă unde este necesară spargerea betonului sau dărâmarea plăcilor vechi în timpul renovărilor.
 

Tipuri de mandrine

Când lucrezi cu un ciocan rotopercutor, unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont este tipul de mandrină pe care îl are. Cunoaşterea sistemului de mandrină determină diametrul tijei burghiului, precum şi tipurile de caneluri care fixează burghiul în mandrina ciocanului. 

Există trei tipuri majore de mandrine sau burghiuri disponibile şi anume SDS Plus, SDS Top şi SDS Max. Diametrul tijei şi tipurile de caneluri rămân aceleaşi pentru fiecare dintre aceste tipuri de gamă, indiferent de diametrul, lungimea sau alte caracteristici.
 

SDS Plus

Sistemele de mandrine SDS-Plus au fost proiectate special pentru găurirea betonului zidăriei. Capătul plat al burghiului este singura parte care va lovi pistonul, ceea ce face ca energia să fie mai eficientă. Una dintre cele mai confortabile caracteristici ale sistemului SDS-Plus este posibilitatea de a schimba burghiul cu o singură mână. Burghiele SDS Plus sau SDS, au bile încărcate cu arc, special concepute pentru a se potrivi şi bloca în caneluri. După introducerea burghiului în mandrină, o simplă răsucire permite ca bilele încărcate cu arc să se fixeze pe poziţie şi să ţină burghiul. 

SDS vine de la cuvintele germane “Steck, Dreh, Sitz” – introdu, răsuceşte, stai – şi descriu exact procesul de fixare a burghiului în mandrină. 

Şanţul SDS-Plus a apărut atunci când s-au adus îmbunătăţiri la designul iniţial şi permite menţinerea mai fermă a poziţiei gambei burghiului. Panourile SDS-Plus au patru identari – două deschise şi două închise – care împiedică desprinderea de mandrină. 

Datorită faptului că sunt adaptate pentru foraj mai puţin dificil, sistemele SDS Plus sunt cele mai frecvent întâlnite la ciocanele rotopercutoare. Burghiele SDS Plus au diametru de 10 mm.
 

SDS Top

Sistemele de mandrină SDS Top sunt proiectate pentru cele mai dificile sarcini de foraj. Acestea sunt prevăzute cu 12 dinţi sau caneluri şi asigură o fixare sigură, dublată de un ştift. Avantajul sistemului SDS Top este cuplul său de foraj maxim. 
 

SDS Max

Sistemul de mandrine SDS Max a fost iniţial proiectat pentru a înlocui unitatea SDS Top pentru burghie mai mari, dar având o conectivitate mai bună, similară cu sistemul SDS Plus. 

Sistemul SDS Max permite pistonului să lovească mai tare, burghiul fiind mult mai eficient. Acesta a fost proiectat pentru lucrări mai grele decât cele care se pot face cu SDS-Plus. Panourile de burghiu SDS Max au cinci indentări – trei deschise şi două închise care împiedică desprinderea de mandrină. 

Sistemul SDS Max este cel mai nou sistem destinat forajelor grele în zidărie. Burghiele SDS Max au diametru de 18 mm.
 

Diferenţa dintre maşina de găurit şi ciocanul rotopercutor

Maşinile de găurit şi ciocanele rotopercutoare sunt excelente pentru forarea zidăriei. Ciocanele rotopercutoare, însă, sunt mai puternice şi au un mod de lucru numai cu ciocan, fără rotaţie. În plus, dispun de o mandrină SDS mult mai bună pentru ciocan. Ciocanele rotopercutoare oferă mult mai multă energie de impact decât maşinile de găurit.

Ciocanul rotopercutor este mai durabil, fiind preferat de profesionişti.

Marea majoritate a ciocanelor rotopercutoare au trei setări – modul foraj, burgiu sau ciocan, astfel încât pot funcţiona ca un mini ciocan demolator. Ciocanele rotopercutoare costa mai mult decât maşinile de găurit.  Ciocanele rotopercutoare excelează la găurile în betonul tare şi pot fi echipate cu tot felul de ataşamente utile – burghie pentru metal, pentru spargerea betonului, pentru spargerea solului dur. Cu toate că maşinile de găurit sunt mai uşor de utilizat, acestea nu dispun de puterea de reţinere necesară pentru găurirea zidurilor. 

Puterea unei maşini de găurit este măsurată în BPM – bătăi / lovituri pe minut, în vreme ce puterea unui ciocan rotopercutor este măsurată în kilograme de energie de impact. 

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!