Butasirea Trandafirilor: Sfaturi & Secrete Pentru Inmultirea Trandafirilor

Butasirea Trandafirilor: Sfaturi & Secrete Pentru Inmultirea Trandafirilor

Trandafirii sunt mai mult decat simple flori pe care le admiram in gradina si in ghivece sau pe care le daruim persoanelor dragi. Totodata, ei sunt utilizati in produse de skincare, dar si in bucatarie, la prepararea a numeroase deserturi si bauturi.

Din fericire, te poti bucura de frumusetea trandafirilor, dar si de multiplele lor intrebuintari, gratie usurintei cu care aceste flori se pot inmulti si creste. Afla in continuarea acestui articol tot ce trebuie sa stii despre inmultirea trandafirilor. 

 

Trandafirii – florile care au scris istorie

Cu peste 200 de specii si aproximativ 30.000 de soiuri cunoscute astazi, trandafirii au o istorie care se desfasoara pe durata a milioane de ani. Prin urmare, cele mai vechi fosile de trandafiri descoperite de arheologi dateaza de aproximativ 50 de milioane de ani. 

 

Trandafirii au inceput sa fie cultivati initial in China, iar florile erau utilizate in scop terapeutic. Treptat, frumusetea lor a inceput sa cucereasca tot mai multe persoane, iar astfel au inceput sa fie cultivati si in gradini, decorarea acestora cu trandafiri fiind o adevarata dovada de maiestrie.

Astazi trandafirii raman unele dintre cele mai indragite flori, fie ca sunt cultivate in gradina, fie in ghivece. 

 

Cum se inmultesc trandafirii?

Trandafirii se pot inmulti atat prin seminte, cat si prin butasire. Inmultirea prin seminte necesita mult mai multa rabdare, datorita faptului ca germinarea semintelor dureaza pana la 4 luni. Dupa incoltirea lor, acestea pot fi plantate in ghivece. 

Inmultirea prin butasire este mult mai usoara, existand mai multe modalitati prin care se poate realiza, pentru a putea creste cu usurinta flori viguroase, de care sa te bucuri in propria gradina. 

 

Cum se aleg butasii de trandafiri?

Alegerea corecta a butasilor de trandafirilor este o etapa importanta din obtinerea unor flori rezistente. Ei se recolteaza cu ajutorul unei foarfeci horticolore sau al unui cutit de altoit, avand grija ca lungimea acestora sa fie de 12-14 centimetri si sa aiba 3-5 muguri. De asemenea, butasii se aleg doar de la plante care au inflorit in anii precedenti. 

 

Desi sunt de preferat butasii care au ”calcai” (o portiune de coaja care imbunatateste procesul de formare al radacinilor) se pot utiliza si cei simpli. 

Taierea lor se face in unghi de 45 de grade, imediat sub primul nod, pentru a permite formarea de noi radacini. Dupa taiere trebuie sa cureti butasii de frunze si spini. Pastreaza doua frunze in varful butasilor, pentru ca acestea contin nutrienti care faciliteaza cresterea plantei. 

 

Care este cea mai potrivita perioada de butasire a trandafirilor?

Cea mai potrivita perioada pentru a realiza butasirea la trandafiri este sfarsitul verii si inceputul toamnei, intre 20 august si 10 septembrie, atunci cand temperaturile incep usor sa scada, iar florile au avut deja prima lor inflorire. Butasirea se poate realiza, de asemenea, la sfarsitul lunii octombrie si la inceputul lunii noiembrie. 

 

Metode de butasire a trandafirilor

Inmultirea trandafirilor se realizeaza cu usurinta, avand nevoie de putine scule si unelte. Exista 3 modalitati foarte populare astazi de butasire a trandafirilor, dupa cum urmeaza:

 

 

  • Butasirea cu sticla de plastic 

 

Cea mai cunoscuta modalitate de butasire a trandafirilor consta in utilizarea unei sticle de plastic. Inainte de taierea butasilor se pregateste pamantul pentru plantare. Astfel, acesta se sapa si se marunteste, iar apoi se uda, pentru a fi umed. Realizeaza mici gauri in pamant pe care le vei umple cu apa si introdu butasii, avand grija ca 3 noduri sa fie acoperite de pamant, iar la suprafata sa ramana doar 2 noduri si cele 2 frunze din varf. 

Acopera fiecare butas cu o sticla de plastic al carei varf a fost indepartat, avand grija ca aceasta sa fie bine infipta in pamant, pentru a impiedica patrunderea aerului. Continua sa uzi pamantul din jurul sticlei o data la cateva zile.

 

Pastreaza butasul acoperit cu sticla pana la inceperea primaverii, atunci cand vremea incepe sa se incalzeasca. In functie de cat de ridicate sunt temperaturile, poti scoate sticla de pe butasi la mijlocul lunii aprilie, avand grija ca pe durata noptii, daca este prea rece, sa ii acoperi din nou. 

Cu putina rabdare, dupa cateva luni lastarii de trandafiri de cativa centimetri se vor transforma in flori puternice si sanatoase, care te vor incanta in sezonul cald prin culoare si miros. 

 

 

  • Butasirea prin metoda ”burrito”

 

In cazul in care metoda de butasire cu ajutorul unei sticle de plastic nu te incanta, poti opta pentru varianta “burrito”, care presupune utilizarea unor ziare pentru infasurarea trandafirilor. Butasii se aleg de la plante sanatoase care au inflorit, avand grija ca fiecare sa aiba cate 5 noduri si o lungime de 12-14 centimetri. Asemeni altor metode de butasire, este important sa alegi doar lastari sanatosi, fara urme de putregai, iar taietura se realizeaza sub primul nod. 

 

Dupa recoltarea butasilor, acestia se strang intr-un buchet si se invelesc in ziar, asigurandu-te ca sunt acoperiti in intregime de hartie. Umezeste ziarul in care sunt infasurati butasii, iar apoi adauga-l intr-o punga de plastic, pe care sa o pastrezi intr-un loc intunecos si racoros. Temperatura optima pentru pastrarea butasilor este de aproximativ 18 grade Celsius. 

 

Prin metoda „burrito” lastarii de trandafiri vor da semne de inradacinare dupa primele 3-4 saptamani. Desi este o modalitate simpla de butasire, unii dintre lastari pot putrezi, motiv pentru care este necesara verificarea periodica a acestora, de 1-2 ori pe saptamana. Atunci cand observi butasi putrezi este important sa ii elimini, pentru a nu ii afecta si pe ceilalti. 

Cea mai buna perioada de pregatire a butasilor prin metoda „burrito” este inceputul primaverii. Dupa 3-4 saptamani ei vor da semne de inradacinare si vor putea fi plantati direct in gradina. Atunci cand se planteaza, se pastreaza un mugur deasupra pamantului si se acopera cu sticle de plastic pana cand incep sa prezinte frunzulite. Odata cu cresterea frunzulitelor, ei pot fi lasati descoperiti. 

Spre deosebire de butasirea prin sticla, metoda „burrito” scurteaza cu cateva luni timpul de care lastarii au nevoie pentru inradacinare. 

 

 

  • Butasirea cu ajutorul cartofilor 

 

Desi poate parea dificil de crezut, butasirea trandafirilor cu ajutorul cartofilor este posibila, datorita faptului ca tuberculul ofera lastarilor substantele nutritive de care au nevoie pentru a forma noi radacini. Punerea in aplicare a acestei metode este simpla, fiind nevoie sa sapi o groapa cu o adancime de 15 centimetri. Adauga un strat de nisip fin, cu o inaltime de 5 centimetri la baza groapei si pregateste butasii. 

 

Pentru aceasta metoda vei avea nevoie de butasi mai lungi, de aproximativ 20 de centimetri. De asemenea, ai nevoie de o surubelnita sterila cu care sa gauresti cartoful. Tot ce mai ai de facut este sa introduci tulpina de trandafir in cartof, iar apoi sa asezi cartoful cu lastarul de trandafir in groapa creata. 

 

Asigura-te ca nisipul acopera cartoful in intregime, fara sa existe goluri de aer. La fel de important este ca aproximativ 12 centimetri din lungimea butasului sa ramana la suprafata solului. Acopera nisipul cu pamant, fiind de preferat sa folosesti pamant special pentru flori, care este bogat in nutrienti. Peste doar cateva luni butasii vor avea radacini puternice. 

 

Care sunt cele mai intalnite soiuri de trandafiri in Romania?

Iata care sunt cele mai intalnite soiuri de trandafiri care infrumuseteaza gradinile din Romania:

 

 

  • Trandafirul de Damasc

 

Cunoscut sub numele de ”trandafirul de dulceata”, acest soi este cel mai des intalnit la noi in tara. El se remarca prin florile mari si parfumate, alb sau roz, care infloresc inca din luna iunie. Acest soi a patruns in Europa incepand cu anul 1875, iar astazi este utilizat atat ca floare ornamentala, cat si la preparea dulcetii, a deserturilor si in diferite produse de ingrijire a pielii. 

 

 

  • Trandafirul Floribunda

 

Persoanele care au trandafiri Floribunda in gradina se pot bucura de frumoasele lor flori pe toata durata verii si a toamnei. Ei atrag prin varietatea de culori, dar si prin usurinta cu care se pot ingriji, fiind flori care rezista atat la temperaturi mai scazute, cat si la daunatori. Datorita diversitatii de culori, acest soi de trandafiri inveseleste orice gradina. 

 

 

  • Trandafirul de Provence

 

Acesta este unul dintre cele mai vechi soiuri de cultura, care incanta prin florile rosii, albe sau roz, ce au un diametru de 4-8 centimetri. El a fost utilizat pentru a se obtine multe soiuri de trandafiri si continua sa fie cultivat si astazi pentru mireasma sa unica, dar si pentru obtinerea uleiului de trandafiri, folosit in industria parfumurilor. 

 

 

  • Trandafirul Polyantha 

 

Trandafirul Polyantha apartine speciei Rosa multiflora si se caracterizeaza prin florile mici si numeroase, grupate in buchete. El este o floare cu inflorire repetata, astfel incat infloreste incepand cu luna mai si isi mentine florile pana la mijlocul toamnei. Florile sunt disponibile in nuante de rosu, roz, alb, piersica si galben. Atat datorita culorilor frumoase, cat si a miresmei placute si a inflorilor repetate, Polyantha reprezinta o buna alegere pentru a avea o gradina frumoasa pe toata durata sezonului cald. 

 

 

  • Trandafirul Thea

 

Apartinand speciei Rosa odorata, acest tip de trandafir se remara prin florile mari si parfumate, foarte apreciate fiind soiurile “Safrano” cu flori galbene si „Maman Cochet” cu flori rosii. Soiurile hibride de Thea dispun de o rezistenta mult mai crescuta la temperaturile mici, dar si de o diversitate a culorilor si o inflorire abundenta. 

Trandafirii sunt unele dintre cele mai frumoase flori cu care iti poti amenaja gradina, iar cultivarea lor poate fi facuta respectand una dintre modalitatile expuse anterior. Alege soiul de trandafiri dorit, stabileste detaliile de amenajare la nivelul gradinii si ingrijeste corect butasii pentru a te bucura de o gradina cu adevarat speciala.  

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!