Care Sunt Aspectele Cele Mai Importante cu Privire la Taierea Pomilor?

Care Sunt Aspectele Cele Mai Importante cu Privire la Taierea Pomilor?

Pentru a avea pomi cat mai roditori si mai frumosi din punct de vedere estetic, este nevoie sa-i ingrijesti corect, in fiecare an. Pe langa faptul ca trebuie udati in mod regulat si stropiti la timp, pentru a le asigura sanatatea, acestia mai trebuie si curatati si taiati in mod corespunzator.

Taierea pomilor fructiferi este asadar o operatiune extrem de necesara pentru ca pomii sa-si formeze un coronament bogat si sa rodeasca cat mai bine. Vei avea nevoie in acest sens de foarfece de gradina, de fierastraie de mana sau de suflante, care sa te ajute sa indepartezi straturile vegetale.

 

Cand trebuie taiati pomii pentru o mai buna regenerare?

Anotimpurile cele mai potrivite pentru taierea pomilor fructiferi sunt primavara devreme si toamna. Chiar daca la prima vedere pare destul de simplu, trebuie sa cunosti cat mai multe detalii despre acest procedeu, pentru a-l realiza cu mare precizie. Trebuie sa tii cont de faptul ca o taiere realizata mult prea devreme sau prea tarziu influenteaza in mod negativ dezvoltarea pomilor, ceea ce inseamna ca nu vei avea o recolta prea bogata.

Modul in care se face taierea difera in functie de tipul pomilor, daca sunt de curte sau de livada. Daca urmezi pasii necesari, cu siguranta nu o sa dai gres. In functie de soiul pomilor fructiferi se alege si modalitatea de taiere.

 

In ce consta mai exact procedeul de taiere?

Este vorba despre o lucrare esentiala fara de care pomii nu s-ar dezvolta armonios, nici din punct de vedere estetic, dar nici calitativ. Prin urmare, este obligatoriu sa te ocupi de taierea si toaletarea pomilor daca vrei sa le corectezi cresterea intr-un mod adecvat si sa obtii si recolta mult dorita.

Taierea se face prin scurtarea ramurilor sau chiar prin indepartarea acestora. In primul rand, sunt vizate ramurile uscate dar si cele care au prea multi muguri de flori, pentru ca acestea nu pot sustine un numar mare de fructe.

Exista mai multe tipuri de taieri iar selectia cea mai eficienta se face in functie de necesitatile proprii. Astfel, poti alege intre:

  •         taierea de formare
  •         taierea de rodire
  •         taierea de regenerare
  •         taierea de corectare.

 

Taierea de formare: se face pentru a corecta cresterea coroanei cu scopul de a lasa suficient loc printre crengi prin care sa treaca lumina pentru a ajunge la muguri si a le facilita cresterea. In urma acestei taieri, trebuie sa se obtina o coroana foarte frumoasa, in functie de soiul pomului ales. Coroanele pomilor pot avea diverse forme, dintre care amintim: piramida etajata, fus subtire, palmeta etajata sau gard belgian.

 

Taierea de rodire: se face pentru a intretine coroana dar si pentru revigorarea pomului. Taierea de rodire poate imbraca roluri diferite, si anume de intretinere sau de fructificare.

 

Taierea pomilor de regenerare: se face pentru a elimina in totalitate ramurile batrane sau care prezinta anumite semne de boala. In acest fel, seva va fi indreptata catre ramurile tinere, care se vor dezvolta in mod armonios.

 

Taierea de corectare: se face pentru indepartarea ramurilor fara muguri pentru a nu incarca prea mult pomul, cu ramuri neproductive.

 

Ce trebuie sa faci pentru a realiza o taiere de calitate?

Fiecare pom fructifer are nevoie de un anumit tip de taiere pentru a se dezvolta cat mai bine. Pentru ingrijirea corecta a pomilor fructiferi trebuie sa elimini: ramurile rupte, uscate, ramurile grav afectate de daunatori sau ramurile crescute anapoda, care impiedica soarele sa ajunga la muguri.

 

Tehnica cea mai eficienta este taierea oblica, deasupra mugurelui iar ramurile care sunt indepartate trebuie taiate tocmai din nodul din care pornesc.

Pentru ca taierea pomilor sa fie facuta in mod corect si eficient trebuie sa folosesti unelte special adaptate pentru aceasta operatiune. In acest context, ai nevoie si de echipament de protectie care consta intr-o salopeta, manusi de gradinarit si ochelari de protectie. In plus, iti mai trebuie o scarafoarfeca de gradina si un fierastrau specific pentru pomi. Pentru taierea pomilor inalti ai nevoie de o foarfeca telescopica moderna, fara de care ar fi imposibil sa ajungi la crengile cele mai inalte.

 

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le poti face la taierea pomilor?

Daca nu este realizata in mod corespunzator, taierea poate atrage dupa sine urmari nedorite. Ceea ce este facil pentru unii pomi, ar putea dauna altora. Acum ai ocazia sa inveti si tu din greselile altora, astfel ca merita din plin sa citesti cu atentie randurile care urmeaza. Asadar, iata care sunt greselile pe care trebuie sa le eviti cu desavarsire:

  •         taierea pomilor in alte anotimpuri decat cele indicate si in conditii meteorologice severe
  •         taierea in exces sau taierea insuficienta, din punct de vedere al volumului de crengi
  •         folosirea unor unelte murdare sau neascutite care sunt total necorespunzatoare pentru tipul de pom ce trebuie taiat.

 

Daca tai pomii iarna s-ar putea sa compromiti cultura iar daca folosesti unelte ruginite, s-ar putea sa imbolnavesti pomii. In plus, daca utilizezi la taierea pomilor o foarfeca tocita le poti provoca leziuni grave. Prin urmare, o taiere necorespunzatoare poate duce la indesirea coroanei dar si la scaderea productiei.

 

Cum se face taierea in functie de tipul pomilor fructiferi?

Este foarte important ca taierea pomilor si curatarea acestora sa se faca in modul cel mai adecvat cu putinta. Tine cont ca fiecare lucru pe care nu il faci cum trebuie, influenteaza negativ capacitatea de rodire a pomilor.

  •         Taierea la meri si peri

Aceste taieri se fac cu rigurozitate in fiecare an. Scopul acestei operatiuni este de a obtine ramificarea crengilor. Se vor scurta ramurile de doi ani in zona lemnului si se vor indeparta ramificatiile care sunt departate de baza, pentru a-i conferi o forma atractiva din punct de vedere vizual. Chiar si ramurile de rod trebuie scurtate pentru a rodi si mai bine in anul urmator.

Nu se taie formatiunile tinere, pintenii, tepusele, nuielusele sau ramurile tinere de un an, pentru ca acestea au un rol important in dezvoltarea pomilor.

  •         Taierile la prun

Taierile la prun se fac pentru a rari cat mai bine ramurile care cresc in mod inadecvat. Pentru rodiere se taie ramurile mai vechi de 2 ani, pentru a facilita cresterea ramurilor noi. Nu taia ramurile de rod scurte dar nici pe cele buchet sau ramurile mai tinere de 1 an.

  •         Taierile la cires si visin

Taierile la cires si visin, se fac prin scurtarea ramurilor lungi pentru ca in final acestea sa nu aiba mai mult de 80 de centimetri. Acesti pomi fructiferi se taie atat in perioada de verde, vara cat si in cea de repaus, adica toamna.

  •         Taierile la cais

Taierea caisilor se face in luna iulie cu scopul de a rari lastarii. In urma taierii, intre lastari nu trebuie sa fie mai putin de 15 cm.  Se indeparteaza ramurile firave iar cele care rodesc, doar se scurteaza. Nu taia ramurile buchet pentru ca acestea se vor epuiza dupa ce rodesc de cateva ori iar daca le vei taia inainte de a se forma fructele, vei pierde din rod.

  •         Taierile la piersic

La piersic, se face prima data plivitul lastarilor precum si ciupirea lastarilor care au o lungime mai mare decat 20-30 cm. Rarirea lastarilor se face dupa ce fructele sunt culese si are ca scop pastrarea unui singur fruct la fiecare nod. Tine cont ca intre noduri trebuie sa fie o distanta cuprinsa intre 10-12 cm.

  •         Taierile la gutui

Gutuiul trebuie taiat cu rigurozitate an de an. Aceste taieri au rolul de a obtine o coroana simpla dar si un echilibru perfect intre muguri, pentru a facilita sporirea productiei. Din lastarii care au ajuns la lungimea de 30 cm, se aleg 3 lastari pentru a forma astfel coroana iar lastarii ramasi se elimina in totalitate. In al doilea an, ramurile lungi se scurteaza cu pana la 50 cm iar cele mai scurte de atat, nu. Taierea se face deasupra mugurilor orientati spre exterior.

Abia in anul urmator se va consolida structura coroanei, astfel ca ramurile se scurteaza pana la 40 cm. Apoi se vor evita lastarii lacomi pentru a impiedica supraproductia, pentru ca in acest caz fructele nu vor avea nici marimea si nici consistenta dorita.

 

Care sunt tipurile de taieri realizate in functie de anotimp?

Sunt doua tipuri de taieri specifice pomilor fructiferi, si anume taieri in uscat si taieri in verde. Taierile in uscat sunt specifice iernii, cand pomii sunt lipsiti de viata iar cele in verde se fac vara, cand pomii sunt plini de seva.

  • Taierea in uscat

Se efectueaza la inceputul sezonului de iarna si pana a inceput de martie. In acest fel resursele sunt redistribuite mult mai bine in tulpina, radacina sau crengi. In plus, taierea in uscat faciliteaza pomului sa rodeasca cat mai bine dar fara a-l incarca in mod excesiv. Obiectivul principal al acestui tip de taieri este regenerarea formatiunile de rod vechi si prelungirea duratei de viata a rodului, ce se afla in plina dezvoltare.

  • Taierea in verde

Taierea in verde sau taierea de vara, cum i se mai spune, se face in perioada de vegetatie, pentru a facilita cresterea dar si rodirea pomilor fructiferi.

 

Dintre avantajele taierii in verde amintim:

– Rodirea timpurie a pomilor

–  Formarea coroanei mult mai repede

–  Formarea unui echilibru in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea

– Aerisirea coroanei

–  Faciliteaza vindecarea imediata a ranilor provocate de taiere,

– Obtinerea fructelor de inalta calitate

– Inlatura taierile excesive  toamna si primavara.

 

Toate aceste sfaturi despre taierea pomilor fructiferi te vor ajuta sa intelegi cat mai bine importanta acestor etape, care trebuie respectate cu rigurozitate, pentru a obtine productia dorita.

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!