Particularitati Importante ale Viticulturii – Altoirea Vitei de Vie

Particularitati Importante ale Viticulturii – Altoirea Vitei de Vie

Pe langa plantare si curatare, taierea vitei de vie si altoirea ocupa un loc deosebit de important in viticultura. Pentru a obtine un rod bogat este absolut necesar sa se realizeze aceasta serie de lucrari ce sporesc productia. Doar in acest fel poti culege toamna struguri de inalta calitate, marind astfel eficienta vitei de vie. Vita de vie este supusa la doua tipuri de lucrari de-a lungul duratei de viata si anume: lucrari care se aplica butucului si lucrari care se aplica solului.

Lucrarile care se aplica butucului se divid in alte 2 grupe: lucrari care se fac in uscat si in verde. Acestea sunt: taiatul si legatul in uscat, copcitul si apoi lucrarile care se fac in verde: plivitul, legatul, ciupitul si carnitul lastarilor, copilitul, raritul inflorescentelor si a frunzelor. De asemenea este nevoie si de operatiunea de stropire pentru a oferi vitei un nivel inalt de protectie impotriva daunatorilor si de lucrari de fertilizare, pentru ca pamantul sa primeasca toti nutrientii necesari.

Lucrarile esentiale care se aplica solului sunt: mentinerea solului, incorporarea ingrasamintelor, utilizarea erbicidelor si irigarea.

Dintre toate tipurile de lucrari, altoirea vitei de vie este startul cel mai bun pentru culturi, mai ales daca vrei sa sporesti caracteristicile acestora si sa investesti practic intr-o cultura eficienta.

 

Cum se realizeaza altoirea vitei de vie?

Altoirea vitei de vie este un procedeu de transplantare a unui lastar de vie pe o tulpina existenta, in scopul inmultirii plantei si obtinerii unui soi performant, cu calitati superioare plantei initiale. Altoirea este asadar un proces care poate creste performantele plantatiilor agricole, iar avantajul major consta tocmai in faptul ca se obtin soiuri mai bune de struguri, care pot fi folositi pentru consum, pentru comert sau pentru prelucrare, in industria vinului.

Un butuc de vita de vie dezvoltat armonios iti ofera posibilitatea sa obtii o recolta mult mai mare. Daca efectuezi cu precizie toate lucrarile necesare, atunci vita de vie va fi mult mai sanatoasa si va rezista mult mai bine in fata factorilor daunatori cat si a conditiilor meteo severe.

Pentru a realiza aceste tipuri de lucrari este nevoie de echipamente si scule specifice, care sa te ajute sa lucrezi curat si rapid, astfel incat planta sa se dezvolte cat mai armonios. Dintre aceste scule putem enumera:

– foarfece de vie, pentru taierea vitelor si a ramurilor vitei de vie

– portaltoi

– codite de altoi

– cutit sau briceag pentru altoit- foarte ascutit, astfel incat sa se poata realiza taietura oblica necesara pentru alipirea vitelor pe care urmeaza sa le alipesti.

– fierastrau pentru vita de vie adulta

– banda adeziva.

 

Altoirea propriu-zisa consta in retezarea la cep a portaltoiului si despicarea acestuia. Este nevoie sa ai in vedere faptul ca taierea trebuie sa se faca la cel putin 10 cm de pamant si ca va fi nevoie de o netezire a zonei retezate, pentru o aderenta cat mai buna a altoiului. In despicatura facuta in portaltoi se infige altoiul, urmand ca zona sa fie bandajata si lipita cu ajutorul unui mastic special.

 

Cand se face altoirea vitei de vie?

Vita de vie este o planta care se poate dezvolta foarte bine mai ales in conditii de temperatura inalta, in soluri secetoase chiar (in cazul anumitor soiuri), iar in tara noastra zona de campie este preferata pentru aceste culturi. Specialistii viticoli pregatesc lucrarile de altoire a vitei de vie primavara devreme, pentru ca plantele sa se poata dezvolta propice, asa cum este necesar.

Tot primavara sunt realizate si alte tipuri de lucrari la nivelul vitei de vie, cum ar fi spre exemplu taierea ramurilor de vita de vie adulta, care necesita toaletare.

Taierea vitei de vie are o serie de avantaje cum ar fi:

  • mentinerea formei butucilor
  • obtinerea unui echilibru perfect intre procesele de crestere si cele de fructificare
  • realizarea unui butuc de vita de vie estetic
  • maximizarea cresterii vitei de vie
  • combaterea bolilor si daunatorilor
  • protectia eficienta a plantei
  • acomodarea butucilor la clima
  • utilizarea substantelor nutritive necesare pentru formarea inflorescentelor si a strugurilor.

 

Care sunt tipurile de taieri vita de vie?

Taierea vitei de vie se face in functie de necesitatile dorite dar si de varsta butucilor. Acestea sunt:

  • taieri de formare
  • taieri de fructificare
  • taieri de regenerare
  • taieri speciale.

 

Taierile de formare se fac in primii 5 ani de viata a vitei de vie pentru a obtine o forma aerisita a butucilor, special pentru a eficientiza inmultirea si dezvoltarea strugurilor. Aceste taieri se fac atat in perioada de crestere dar si de rod, pentru a obtine o recolta de calitate superioara pentru mult timp, mentinand astfel productia la anumite standarde, fara a intampina nici un risc.

 

Taierile de regenerare se fac atunci cand observi ca ai o cultura ineficienta care are nevoie de revigorare. Scopul acestei taieri este de a reface butucii obtinand astfel o serie de avantaje pe termen lung, in ceea ce priveste starea si abundenta recoltei. Atunci cand vitele de vie se regenereaza este indicat sa se aplice si ingrasaminte si sa se irige foarte bine terenul, ceea ce ajuta si mai mult la procesul de revigorare.

 

Taierile speciale se fac atunci cand butucii sunt afectati in mod negativ de conditiile nefavorabile de clima. Daca vita de vie a fost supusa gerului, inghetului si grindinii aceasta se afla in imposibilitatea de a se dezvolta in mod cat mai armonios. In functie de anotimpul cand au loc aceste fenomenele meteorologice, s-ar putea ca unele parti ale vitei sa fie grav afectate.

 

Taierile pentru fructificare se fac cu scopul de a obtine recolte stabile si de calitate net superioara. Acestea au rolul de a limita cresterea longitudinala  a vitei de vie.

 

Care sunt sistemele de taiere si cum se diferentiaza?

Sistemele de taiere sunt de 3 feluri si se diferentiaza prin criterii specifice fiecarui tip in parte. Acestea sunt:

Sistemul de taiere scurt se realizeaza pentru a taia lastarii pentru recolta la doar 2-3 ochi. Avantajul suprem al acestui sistem este ca puntile de rod se lungesc cu un internod iar ranile se inchid  mai usor dat fiind faptul ca taiatul se face in lastarii tineri, in locul unde butucii au crestere slaba.

 

Sistemul de taiere lung, cu arcuirea corzilor, astfel incat corzile de rod de raman la 6-12 ochi, si apoi se arcuiesc in timpul legatului in uscat. Daca coarda se leaga pe vertical in varful corzii vor creste lastari mai rezistenti iar daca taierea se face pe orizontal toti lastarii care vor creste pe acea coarda se vor dezvolta in mod uniform.

 

Sistemul de taiere mixt ce are rol in formarea verigii de rod. Fiind o metoda mixta, aceasta include elemente specifice din sistemele de taiere scurt si lung, facand o combinatie intre acestea. Sistemul de taiere mixt este o cea mai eficienta metoda care actioneaza impiedicand cresterea longitudinala a plantei. Horticultorii apeleaza deseori la aceasta metoda pentru a reda puterea de crestere si fructificare a butucilor.

Acest tip de taiere se aplica in zona unde cresterea butasilor este puternica, pentru un plus de revigorare, formandu-se astfel o veriga de rod. In termeni agronomici, acest lucru inseamna ca in fiecare an se formeaza noi verigi de rod pe cepul de inlocuire de anul trecut iar coarda de rod de anul trecut este indepartata. Exista 4 tipuri de verigi de rod iar acestea sunt:

  1. a) clasica, ce este formata din cep de inlocuire de 2-4 ochi si o coarda de rod de minim 5, maxim 15 ochi
  2. b) bulgara, ce are in componenta doi cepi de inlocuire de 2-3 ochi fiecare si o coarda de rod de minim 6 maxim 12 ochi
  3. c) fortificata, ce este formata dintr-un cep de inlocuire de 3-4 ochi, o semicoarda de rod de 5-7 ochi si o coarda de rod de minim 8 maxim 12 ochi
  4. d) moldoveneasca, ce are in componenta sa, doua corzi de rod cu lungimea de 6-12 ochi sau o semicoarda de rod de 4-6 ochi si o coarda de rod de minim 8 maxim 12 ochi, in functie de tipul de butuc.

 

Care sunt regulile principale de realizare a sectiunilor in timpul taiatului?

Imbunatatirea vitei de vie se face prin indepartarea sau scurtarea coardelor, dar si prin eliminarea puntilor de rod, a bratelor si a cordoanelor. In urma procedeului de taiere, apar diferite rani pe butuc care trebuie sa se alinieze intr-un anumit fel.

Atunci cand scopul taierii este de a scurta in mod eficient coarda, sectiunea trebuie facuta in partea de sus a nodurilor care sunt prevazute cu carcei. Daca sunt eliminate in totalitate coardele de un an sau cioturile atunci sectiunea de taiere se va face la „inel”. Daca se elimina partile multianuale este indicat sa lasi un ciot lung de minim 5-6 mm. In ceea ce priveste ranile produse prin taiere, acestea trebuie amplasate la o distanta de cel putin 8-10 cm de pamant.

Lucrarile care se fac la nivelul vitei de vie sunt menite sa ajute planta sa dobandeasca caracteristici superioare, astfel incat productia sa fie ridicata. Altoirea, taierea vitei de vie, curatarea si stropirea fac parte din etapele pe care orice viticultor ar trebui sa le aiba in vedere de-a lungul ingrijirii vitei de vie.

Suport clienti Programul de lucru este de Luni - Vineri intre orele 9 - 17 !

0786 577 071 0751 577 069 suport@casaidea.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!